:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

April 05, 2022   18:34

0

137

Sijarto: Cilj Mađarske je ubrzana evrointegracija Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Mostaru da je cilj vladajuće stranke Mađarske, koja je na nedavnim izborima osvojila dvotrećinsku većinu, ubrzana evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Dodao je da je u fokusu spoljne politike njegove zemlje da Srbija postane članica EU, a BiH zemlja kandidat, kao i jačanje saradnje Mađarske sa zemljama regiona.

Siarto je to poručio na svečanosti povodom otvaranja 23. Međunarodnog sajma u Mostaru, na kome je Mađarska ove godine zemlja partner.

"Mi žitelji srednje Evrope razumemo važnost evropske integracije regije zapadnog Balkana. Žao nam je što neke članice EU i Brisel ne dele uvek to razumevanje", kazao je Sijarto.

Sijarto je naglasio da mađarska vlada smatra da se integracija Zapadnog Balkana u EU odvija neprihvatljivo sporo, ocenivši da Brisel čini stratešku grešku kada ne ubrazava u dovoljnoj meri taj integracijski proces.

"Takvo ponašanje Brisela izuzetno je štetno i u pogledu regionalne stabilnosti, zbog čega je došlo vreme da poručimo Briselu da valja sjahati iz visokog sedla i da nije više vreme za bahate izjave. Ne treba govoriti o liderima zapadnog Balkana, već treba voditi konsultacije sa njima", kazao je on.

Dodao je da bi predstavnici Brisela trebalo da posete zemlje zapadnog Balkana, kako bi shvatili "da ne mogu samo mahanjem ruke rešiti pitanje lidera koji deluju na ovom području".

Sijarto je podstio da su u Mađarskoj u nedelju održani izbori za Parlament i da je vladajuća stranka osvojila na tim izborima većinu, te da je već po četvrti put dobila ustavno-pravnu dvotrećinsku većinu u mađarskom Parlamentu.

"Taj uspeh jača suverenu legitimnost naše politike. Radi se o spoljnoj politici koja se temelji na ostvarenju nacionalnih interesa. Pored toga, na temelju uzajamnog poštovanja pristupamo i svim našim partnerima", objasnio je.

Naveo je da se u fokusu takve suverene spoljne politike nalazi uzajamno jačanje odnosa Mađarske i zemalja zapadnog Balkana i zbog toga je, kaže, cilj politike Mađarske ubrzavanje evropske integracije za područje Balkana.

"Srbija se neodložno mora primiti u Evropsku uniju, a BiH mora dobiti status kandidata", istakao je Sijarto.

Naglasio je da će Vlada Mađarske nakon velike izborne pobede na tome raditi još odlučnije.

Sijarto je podsetio i da se prošle godine trgovinska razmena Mađarske i zemalja zapadnog Balkana kretala oko 5,5 milijardi evra, što je, kako je rekao, rekord iz koga su profitirale obe strane.

Govoreći o učešću njegove zemlje na Sajmu, Sijarto je kazao da se danas u Mostaru predstavljaju 24 Mađarska preduzeća.

"Mađarska vlada podstiče ta preduzeća kako bi ona sa vama sarađivala što aktivnije, tgovala i investirala u vašu zemlju i na taj način jačala saradnju zemalja Zapadnog Balkana, BiH i Mađarske", rekao je Sijarto.

Izvor: T a n j u g

Peter SijartoMAđarskaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva