:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2022   8:29

0

152

Sijarto: Kupovina gasa nije ideološko pitanje

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da kupovina prirodnog gasa nije ideološko pitanje.

Sijarto je na pres konferenciji nakon posete Moskvi, tokom koje je razgovarao o kupovini dodatnih količina gasa od Rusije, rekao da su izjave zapadnoevropskih političara da njihove države više ne zavise od ruskih energenata u suprotnosti sa inicijativom Evropske komisije (EK) da potrošnja gasa bude smanjena 15 odsto.

Dodao je da je poslednjih meseci od vodećih zapadnoevropskih političara slušao da su sve rešili, prenosi portal Index.hu.

"Rešili su alternativne izvore, kupili prirodni gas odnekud, oslobodili se zavisnosti od Rusije. To su rekli zapadnoevropski političari. Čemu onda alarm?", postavio je pitanje Sijarto.

Prema njegovim rečima, kupovina gasa nije ideološko, već fizičko pitanje, jer, kako je naveo, posle nekog vremena postaje jasno da li ima prirodnog gasa ili ga nema.

"Posle nekog vremena dolazi grejna sezona i onda je džaba političarima da pričaju da prirodnog gasa ima kad ga nema", rekao je Sijarto.

Evropska komisija predložila je 20. jula plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju "izglednog scenarija" da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa zemljama članicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je neophodno da u svih 27 zemalja EU bude smanjena potrošnja gasa 15 procenata kako bi Unija "pregurala" predstojeću zimu.

Izvor: T a n j u g

MađarskaSijartogas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva