:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Mart 19, 2022   19:01

0

173

Sijarto: Mađarska i Srbija strateški partneri i prijatelji

Rat u Ukrajini je istakao važnost mirne koegzistencije u centralnoj Evropi, a takođe, je jasno stavio do znanja koliko je važno da su Mađarska i Srbija uspele da pretvore nekadašnji neprijateljski odnos u strateško partnerstvo, pa čak i prijateljstvo, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je rekao da glavnu dobit od ovog istorijskog prijateljstva imaju srpski i mađarski narod sa obe strane granice, preneo je MTI.

Mađarska i Srbija smatraju međusobne etničke manjinske zajednice resursima, dok ekonomije dveju zemalja jačaju i podržavaju jedna drugu, kazao je Sijarto.

Izuzetno je važno u trenutnoj situaciji da strane treba da doprinesu osiguravanju međusobne energetske bezbednosti, rekao je on, dodajući da Mađarska dobija značajan udeo gasa koji se isporučuje sa juga.

Sijarto je napomenuo da će obe zemlje održati izbore 3. aprila.

Vojvođanski Mađari mogu da glasaju i na izborima u Srbiji i na izborima u Mađarskoj istoga dana, jer je mađarska vlada omogućila da "svaki pripadnik nacije, bez obzira na mesto stanovanja, učestvuje u zajedničkim odlukama o zajedničkoj budućnosti", rekao je on.

Izvor: T a n j u g

Peter SijartoMađarskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva