:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2023   11:50

0

50

Sijarto: Mađarska spremna da Srbiji obezbedi gas i pred sledeću grejnu sezonu

U slučaju potreba energetske bezbednosti Mađarska je spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta, rekao je  u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. 

Sijarto je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, rekao da je iz Srbije u Mađarsku Balkanskim tokom u 2022. godini stiglo 4,8 milijardi kubika gasa.  

On je istakao da se radi o zajedničkom, partnerski postignutom rezultatu, te ocenio da je Srbija poverljiva, fer i korektna zemlja za snabdevanje Mađarske gasom. 

Sijarto je naglasio da sankcije EU zemljama nanose ozbiljnu štetu, te da su energetske sankcije u suprotnosti sa bezbezbednošću snabdevanja energentima. 

Rekao je da je Mađarska dobila izuzeće od sankcija za naftu i gas, pa može da ih uveze i da ima obezbeđeno snabdevanje.

13:00 - Srbija i Mađarska posvećene daljem razvoju saradnje u više sfera energetike

Posle današnjih razgovora u Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Petre Sijarto, potvrdili su privrženost dve zemlje daljem partnerskom razvoju saradnje u više sfera energetike. 

Sagovornici su na konferenciji za novinare istakli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana. 

Đedović je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, te naglasila značaj planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije. 

Naglasila je i značaj diversifikacije u snabdevanju naftom preko izgradnje naftovoda ka Mađarskoj, za šta su počele pripreme. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Đedović je rekla da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i zbog situacije sa gasovodom, i dodala da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj. 

Sijarto je istakao da se zajednički radi da se do 2028. udvostruči količina prenosa električne energije između država inaveo da je saradnja moguća i oko nuklearnih kapaciteta PAKŠ 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030. godine. 

On je istakao da je saradnja dve zemlje u energetici odlična i da Mađarska može u slučaju potreba Srbije, kao što je u 2022. godini već uradila, da kupi i lageruje gas kod sebe za Srbiju u količini od 500 miliona kubnih metara. 

U kontekstu dalje razvoja, spominjana je saradnja mađarskog državnog MVM-a sa Srbijagasom i EPS-om. 

Đedović je istakla i da je cilj Srbije diversifikacija gasnih ruta, kako bi postala deo južnog gasnog koridora preko interkonekcije sa Bugarskom. 

"Želimo da povećamo infrastrukturne kapacitete kroz Srbiju, da ulažemo još više u gasnu infrastrukturu, da količine gasa iz Azerbejdžana mogu da prođu kroz našu zemlju, i obezbede snabdevanje Srbije, Mađarske i drugih zemalja", rekla je ona.

Ukazala je i na značaj povezivanja Srbije i Mađarske budućim naftovodom i dodala da je želja da se povežu kompanije iz dve zemlje i sinhronizovano uđe u taj projekat. 

Đedović je rekla da će Srbije ove godine uraditi strateška dokumenta za energetski razvoj, kojima će biti određena budućnost energetskog miksa, i dodala da je iskustvo kompanija iz Mađarske značajno za Srbiju. 

"Imamo zajednički pristup i partnerstvo. Uspeli smo da se obe države osećaju bezbedniji ove zime. Želimo da tako partnerski planiramo i narednu zimu, i da razvijanjem saradnje dođemo do još bezbednije situacije", rekla je ministarka. 

Poručila je da treba težiti još boljem povezivanju i saradnji i na nivou javnih preduzeća. 

Na pitanje o značaju uvođenja kalorimetara, Đedović je najavila dalje unapređenje regulatornog okvira, kako bi se ostvarile uštede energije gde god su moguće. 

Ona je zaključila da Srbija sa Mađarskom razgovara kao sa strateškim partnerom u smislu najbolje energetske saradnje, proizvodnih i transmisionih kapacieta energije, a pre svega gasa. 

Sijarto je naglasio da će završetak interkonektora Srbija - Bugarska sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika godišnje, biti veliki iskorak, jer je to nova količina na postojeći Balkanski tok. 

Naveo je da Mađarska vodi pregovore oko gasa iz Azerbejdžana, te da je pored Bugarske i Srbije, ruta snabdevanja i preko Rumunije. 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva