:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Jun 15, 2022   17:23

0

139

Sijarto: Sramotno da je evropsko proširenje zastalo

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je danas u Podgorici kao sramotno što je proširenje EU zastalo u poslednjem periodu.

"Evropska bezbednost i ekonomska konkurentnost poboljšaće se integracijom Zapadnog Balkana", poručio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem, prenosi agencija MTI.

Sijarto je rekao da se Evropska unija suočava sa ozbiljnim ekonomskim i bezbednosnim izazovima, napominjući da su rat u Ukrajini i sankcije povećali inflaciju, kamate i cene energenata i roba.

"U sadašnjoj situaciji, EU bi trebalo da učini sve što može da smanji bezbednosne rizike i održi evropsku ekonomsku konkurentnost", kazao je šef mađarske diplomatije.

NATO je, kako je rekao, već razumeo bezbednosna razmatranja i odobrio pristupanje tri zemlje u regionu.

"Sada je došlo vreme da EU ozbiljno shvati region sa brzorastućim ekonomijama”, dodao je Sijarto.

Pozivajući se na slučaj Crne Gore, Sijarto je naveo da je otvoreno svih 30 pregovaračkih poglavlja, ali da nijedno nije zatvoreno u proteklih pet godina.

"Kao članici NATO koja koristi evro, priznavanje Crne Gore bilo bi lako i bez rizika", smatra Sijarto.

Kako je rekao, Mađarska je učinila sve što je mogla da Crnu Goru približi EU, ističući velike mađarske korporativne investicije i povezanu kreditnu liniju Eksimbanke od 35 miliona evra.

Šef mađarske diplomatije je rekao da su transportni koridori istok-zapad zamagljeni neizvesnošću zbog rata u Ukrajini, čineći trgovinske rute sever-jug, kao što je železnička linija Budimpešta-Beograd, sve važnijim.

Navedena je i želja Mađarske za angažman na obnavljanju železničke pruge Bar-Beograd i na taj način povezivanje Budimpešte sa tom crnogorskom lukom, a u sklopu promene linije snabdevanja proizvodima uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Izvor: T a n j u g

Peter SijartoEUproširenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva