:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2020   20:43

0

159

Sijarto: Srbija je mnogo ojačala u proteklom periodu

Ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto smatra da se u proteklom periodu Srbija mnogo razvila i osnažila, te da je ponosan što su vojvođanski Mađari u tome imali udela.

"Srbija je mnogo ojačala u proteklom periodu, zajedno smo jačali sa Srbijom. Bliska srpsko-mađarska saradnja ima veliku ulogu u tome da je Srbija sve razvijenija, sve snažnija i samim tim i u okviru toga Vojvodina je istrčala razvojnu deonicu vrednu poštovanja" naveo je Sijarto u intervjuu za Panon RTV.

Kaže da su vojvođanski mađari u jačanju Srbije učestvovali i na lokalu, ali i u Beogradu jer je, kako je podsetio, Savez vojvođanskih Mađara deo sadašnje koalicije na vlasti.

Pozvao je pripadnike mađarske zajednice u Srboji da izađu na izbore zakazane za 21. jun, a odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Balint Pastor bude izabran za gradonačelnika Subotice rekao je da će to otvoriti i novu perspektivu za grad.

"Poznajući njegov temperament, odgovornost, sposobnosti, marljivost, on će umeti da pronađe izvore koji će Suboticu vratiti na mesto na kojem je bila, da opet blista starim sjajem", naveo je Sijarto.

Mađarski ministar osvrnuo se i na nedavno obeležavanje 100 godina od potpisivanja mira u Trijanonu, kao i izjavu ministra Ivice Dačića da Srbija ne smatra da joj od Mađarske preti opasnost, naglasivši da je Dačić bio u pravu.

"Naravno, da ne treba strahovati od nas, ne treba nas posmatrati kao pretnju. Mnogi ne mogu da prihvate da isti istorijski događaj može da se posmatra sa dve strane, dve zainteresovane strane mogu potpuno različito da ih vide", naveo je Sijarto.

Prema njegopvim rečima, donosioci odluka i u Beogradu i u Budimpešti prepoznali su da je mnogo bolje i korisnije biti u dobrim, nego u lošim odnosima.

Mislim da to svako može da oseti na svojoj koži, ovde u Vojvodini, ali i u čitavoj Srbiji i u Mađarskoj" rekao je ministar Sijarto i istakao da sa svim članovima koalicije na vlasti ima izuzetnu saradnju.

Ta saradnja se ogleda i u ulaganjima u infrastrukturu, u šta kaže ima velike nade, pre svega u izgradnju brze železničke pruge Beograd - Budimpešta, kao i Subotica - Segedin i obnovu pruge Subotica - Baja.

Izrazio je očekivanje da će ove pruge biti predate na upotrebu proleća 2022. godine.

Kada je u pitanju snabdevanja energentima, za šta Mađarska stalno traži različite izvore i pravce, Sijarto kaže da je sa tog stanovišta Srbija ključna, jer će preko nje novim pravcem moći od naredne godine Mađarska da se snabdeva gasom, prvo u godišnjoj količini od šest, a potom od 10 milijardi kubnih metara gasa.

"Srbija se pripremila za te radove, a i mi ćemo ubrzo krenuti u izgradnju gasovoda koji će povezati mađarsko-srpsku granicu sa međunarodnim sistemom. Mađarska će moći preko Srbije da kupuje gas i to je važan elemenat u zajedničkoj saradnji" rekao je Sijarto.

On smatra da je Srbija ključna zemlja i za Evropsku uniju, te da se oklevanje za proširenje unije ne odnosi samo na Srbiju, navodeći da je u Briselu u proteklom periodu opala podrška politici proširenja.

Dok zapadne zemlje oklevaju oko proširenja, Sijarto kaža da je važno da se zemlje Višegradske četvorke udruže sa Slovencima, Hrvatima, Bugarima, Rumunima i što snažnije ističu pitanje proširenja.

Dodao je da je velika sreća da je poverenik za proširenje iz Mađarske, koji je uspeo da uvede brže, fleksibilnije pregovore za proširenje.

Izvor: Танјуг

SijartoSrbijaMađarskaDačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva