:

:

TV Most

Foto: Io Dona

clock

Maj 18, 2020   10:39

0

287

Silvija Sardone: Srbima na Kosovu EU nudi fraze umesto zaštite

Italijanska poslanica u Evropskom parlamentu Silvija Sardone u razgovoru za Novosti rekla je da je u EP jasno postavila pitanje kakva je strategija EU za Kosovo i kako će da se brane hrišćanske i evropske vrednosti i prava Srba koji su neprekidno na nišanu albanske većine, gde im pale kuće, pljačkaju imanja, onemogućavaju da se zaposle i normalno žive, ali, kako je istakla, nije dobila zadovoljavajuće odgovore, osim birokratskih fraza o okolnostima i prilikama.

Sardone je komentarisala situaciju na Kosovu gde je bila u zvaničnoj misiji EU oktobra 2019. godine, radi nadgledanja izbora. Tom prilikom, kako kaže, lično se uverila u tešku situaciju:

“Videla sam  sve liste koje su učestvovale na izborima i mogla sam da gledam njihove programe i predloge. Situacija je bila veoma teška posle ostavke Ramuša Haradinaja i međunarodnih političkih okršaja albanskih partija. Tamošnja politička situacija je takva da bi je trebalo držati pod kontrolom kako bi se izbegle nove tenzije”, kaže poslanica Lige Matea Salvinija.

Šta ste zapazili na terenu, kakvu situaciju u vezi sa poštovanjem ljudskih prava?

Posetila sam mnoga mesta sa većinskim albanskim stanovništvom i izvan moje zvanični misije i razgovora sa mnogo ljudi u srpskim enklavama. Situacija je više nego zabrinjavajuća jer nisam videla da postoji i jedna suštinska mera zaštite ljudskih prava manjina koji su mahom hrišćani. Verujem da će proces uspostavljanja mirnog suživota biti veoma dug i nisam sigurna da sve strane podjednako učestvuju u tome.

Tokom vanrednog stanja zbog virusa korona na Kosovu i Metohiji su učestali vandalski napadi u srpskim enklavama. Vi ste tražili od EU i italijanske vlade da reaguju?

Zatražila sam od EU i italijanske vlade da sarađuju u operaciji sa Kforom kako bi otišli da zaštite ta sela gde je situacija najrizičnija. Nije prihvatljivo da se u Evropi događaju takve stvari jednom civilizovanom golorukom narodu, i da policija nikada ne uspeva da pronađe krivce. Zato sam zatražila i da Kfor nadzire istrage policije kako bi se sprovela korektna procedura njenog rada.

Mislite li da Kfor zatvara oči pred nasiljem nad pripadnicima srpskog naroda?

Kako sam rekla, veoma je važna odbrana hrišćanskih evropskih vrednosti na Kosovu i Metohiji. Tokom posete obišla sam manastir Dečane koji mi je ostao u srcu zbog svoje lepote, spiritualnosti, i upravo na takvim mestima sam videla da je uloga Kfora fundamentalna radi očuvanja crkava i monaha koji žive tamo. U mnogim sredinama italijanski vojnici obavljaju zaista aktivnu ulogu vezanu za srpsku populaciju noseći pomoć u saradnji sa humanitarnim organizacijama kao što su u dobrovoljci udruženja “Glas u tišini”, koje poznajem i lično. Mislim da je situacija na Kosovu i Metohiji istinski teška i moja je briga da o tome ozbiljno razmišlja što pre i Evropa.

U evropskom parlamentu postavili ste i pitanje povodom prava i sloboda u Crnoj Gori?

Da, tražila sam da mi objasne kako će reagovati u vezi sa diskriminatorskim zakonom o manjinskim pravima i slobodama koji je usvojila Crna Gora. Odgovorili su mi da su imali razgovore sa stranama u procesu i da je put za ulazak Crne Gore još mnogo dug, jer ne zadovoljava sve kriterijume o zaštiti nacionalnih manjina.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Novosti

Silvija SardoneKosovo i MetohijaEUEvropski parlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva