:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2015   12:05

0

117

Simatović i Stanišić se izjasnili da nisu krivi

Stanišić i Simatović nisu želeli da im se pročita optužnica na šta su imali pravo.

Apelaciono veće Tribunala je u utorak odlučilo da Stanišiću i Simatoviću bude ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Oni će do suđenja ostati u pritvorskoj jednici tribunala. Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine.

Sudsko veće imenovano je u Hagu odlukom Teodora Merona, predsednika Mehanizma, tela koje je pravni naslednik Haškog tribunala.

Raspravnim većem predsedavaće sudija Barton Hol sa Bahama, a članovi će biti Solomi Balungi Bosa iz Ugande i Seon Ki Park iz Južne Koreje.

Hol je bio sudija Tribunala i predsedavao je u procesu protiv bivših policijskih zvaničnika Republike Srpske Mića Stanišića i Stojana Župljanina koji su nepravosnažno osuđeni na po 22 godine zatvora zbog progona nesrba u Bosanskoj krajini tokom rata u BiH.

Sudija Hol član je i raspravnog veća koje sudi bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, optuženom za zločine u istočnoj Slavoniji. Taj proces je u prekidu zbog Hadžićeve teške bolesti.

Balungi Bosa i Ki Park nisu bili sudije Tribunala, već su postavljeni direktno u Mehanizam.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je 15. decembra prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, zvanom Frenki, i naložilo novo suđenje.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995, a s proleća 2013. prvostepeno veće Tribunala oslobodilo ih je krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je prekjuče ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo tužilažtvo.

Prvostepene sudije - po apelacionom veću čijem se zaključku protivio jedan član - nisu dale "razumno obrazloženje" te odluke, niti su razmotrile da li su Stanišić i Simatović delili zločinačku nameru drugih učesnika u tom poduhvatu.

To je prva takva odluka u istoriji Tribunala. Ponovo je bilo suđeno i lideru OVK Ramušu Haradinaju, ali ne po celoj optužnici.

Stanišić i Simatović, koji su na izricanje konačne presude došli sa privremene slobode u Srbiji, biće do daljeg zadržani u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva