:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 20, 2023   12:16

0

118

Simonoviću pet godina zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je danas bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, na kaznu zatvora od pet godina jer je podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

 

Drugooptuženi Vladimir Mihailović je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, trećeoptuženi Vladimir Novaković na kaznu zatvora od tri i po godine.

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine.

Svim okrivljenima je u kazne zatvora uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Sudija je obrazlažući presudu rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je on kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekao druge okrivljene da zapale imovinu Jovaniću kao opomennu da prestane da piše o njemu.

Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi upućeni na parnični postupak.

Ovo je druga prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo mogu uložiti žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo je na prethodnom ročištu ostalo pri svojim ranijim završnim rečima, predlažući sudu da Simonovića osudi na kaznu zatvora od osam godina, Mihailovića i Novakovića na pet godina, dok je za Marinkovića kao direktnog izvršioca predložio šest godina.

Sa druge strane odbrana je zatražila oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Nakon ukidanja prvostepene presude kojom su, Simonović, Novaković, Mihailović i Marinković bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Marinkoviću koji se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu, i za njim je raspisana medunarodna poternica.

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Izvor: T a n j u g

Milan Jovanovićpaljenje kućeDragoljub SimonovićGrocka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva