:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2023   15:11

0

650

Sin Zorana Kostića: Moj otac je u lošem zdravstvenom stanju, umesto pregleda u bolnici drže ga satima vezanog

Sin Zorana Kostića iz Prilužja, koji je septembra meseca uhapšen zbog navodnog ratnog zločina, Dejan, izjavio je za Kosovo onlajn da se jutros čuo sa ocem koji mu je preneo da se ne oseća dobro i da mu je zdravstveno stanje pogoršano. Porodica i advokat traže da mu se dozvoli lečenje u privatnoj bolnici kako bi Zoranu bile odrađene kompletne analize i pružila mu se adekvatna terapija.

Dejan Kostić ističe da ga je otac pozvao jutros i da se požalio na loše zdravstveno stanje.

"Pustili su ga preko reda da se javi. Razlog zašto je pozvao je taj što cele noći nije bio dobro, imao je gušenje, a kako mi je kazao, imao je isti osećaj kao 2011. godine kada je ima predinfarktno stanje. Oko jedan čas posle ponoći je pozvao stražu, nakon čega je došao bolničar i dao mu neku terapiju, da bi dočekao jutro. Sa daljim tokom njegovog lečenja nisam upućen", rekao je Dejan Kostić.

Zoran Kostić je srčani bolesnik od 1991. godine, 2011. godine imao je srčani udar i ugrađen stent. Takođe, imao je neku vrstu napada 5. decembra kada je u Specijalnom tužilaštvu trebalo da da izjavu. Tada mu je urađen EKG pregled i analiza krvi.

„Celokupnu njegovu dokumentaciji je advokat predao specijalnom tužilaštvu, sudstvu i zatvorskoj službi. Međutim, do sada nije naišao na neko razumevanje što se toga tiče, ne znam zašto, da li zbog toga što je navodno optužen za taj zločin pa onda svi okreću glavu, jer u bolnici je bio takođe pre nedelju dana, međutim, sedeo je tamo šest sati vezanih ruku u krevetu da ga niko nije pogledao. Urađen mu je samo EKG srca i mislim rendgen pluća, tako mi je on rekao, pošto smo se juče videli, bio je dan za posete, pa smo ga posetili, ali svi, kada pitaju čuvare zašto je optužen, celokupno osoblje u bolnici okreće leđa, on tamo bukvalno samo presedi vezan tih šest sati i onda ga vrate ponovo u pritvorsku jedinicu, tako da, apsolutno nikakvu terapiju ili bilo koji pregled mu konkretno nije urađen“, rekao je Dejan Kostić.

Iako mu porodica redovno odnosi terapiju, Dejan ističe da njegov otac nije siguran u lekove koje pije, jer mu ih daju bez kutije.

„Izuzetno smo zabrinuti, pogotovu od jutros kako je on pozvao i video sam, osetio sam po njegovom glasu da je stvarno zvučao izuzetno uplašeno i bolesno. Obavestio sam i advokata da ode kod sudije i  zamoli sudiju da dozvoli njegovo lečenje u nekoj drugoj ustanovi, privatnoj, gde bi mi snosili troškove pregleda da bi se utvrdilo njegovo činjenično stanje, odnosno bolest, jer i ranije kada je radio analize pokazalo se da njegovo srce radi sa nekih 30 odsto mogućnosti. Ne moraju srpski lekari da ga leče, samo da je u nekoj privatnoj klinici i da mu se odrade konketne analize“, istakao je Kostić.

Bratanac Zorana Kostića i ujedno poslanik Srpske liste Milan Kostić ističe da je sve sistematski pripremljeno.

„Ovo je sistematski organizovano ubistvo Zorana Kostića, jer ne razumem kako drugačije da to okarakterišemo. Ako vi ne izvedete za dve meseca nijednog svedoka, a pritom držite bolesnog čoveka u zatvoru, kada ode na lečenje tamo, kažu `ovo je zatvorenik kome se stavlja na teret ratni zločin`. Čim to čuju lekari u Prištini, automatski dignu ruke i okrenu leđa“, rekao je Kostić.

Ističe da se Kancelarija za KiM četiri puta obraćala predstavnicima EU, SAD, ali i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice i da niko nije reagovao.

„Očigledno da oni dozvoljavaju da se Srbi malretiraju, da se Srbi nasilno iseljavaju, oni traže da mi napustimo KiM. Ovo je napad na sve Srbe, ne samo na mog strica Zorana. Hapse pojedine uticajne ljude, gledaju kako da ovaj narod preplaše, da narod napusti teritoriju, inače ne znam kako drugačije da ovo okarakterišem“, rekao je Kostić.

On isitče da se Zoran slobodno kretao Kosovom i da nikada nije imao problem.

„Sada smo došli u situaciju, nakon 24 godine, da čami u zatvoru i daleko bilo, možda umre tamo. Apelujemo na sve, na EU, Ombudsmana u Prištini, da hitno reaguju i dozvole Zoranu Kostiću da se brani sa slobode. Daćemo i kuću, sve što treba, kao garanciju da neće da napušta Kosovo. Zato molim da se ljudi koji su stari, a nema dokaza protiv njih, puste da se brane sa slobode“, istakao je Kostić.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva