:

:

TV Most

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

clock

Decembar 21, 2021   14:50

0

116

Siniša Mali na Samitu Otvoreni Balkan u Tirani

Ministar finansija Siniša Mali učestvuje danas na Samitu u okviru regionalne inicijative za saradnju pod nazivom Otvoreni Balkan u Tirani u delegaciji koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su tom prilikom nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i zajedničkog tržišta rada.

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministarka finansija i ekonomije Albanije Delina Ibrahimaj.

Mali je potom učestvovao na regionalnom forumu o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, na kojem su predstavljeni preduzeti koraci nakon Samita u Beogradu, prednosti regionalne saradnje u ovoj oblasti i dosadašnji rezultati.

Učesnici su govorili i o Sporazumu o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, o ostvarivanju i ispunjenju poslovnih zahteva i drugih koraka koje treba preduzeti, kao i o regionalnoj saradnji.

Osvrnuvši se na Sporazum koji je potpisao, Mali je napomenuo da će on doneti benefite poslovnoj zajednici i podsetio da je takav sporazum već potpisan sa Severnom Makedonijom.

„Ovaj sporazum će ubrzati proces prolaska kamiona preko granica, što je bio jedan od zahteva privrednika. To je samo jedna od mnoštva ideja koju realizujemo, a koja će doprineti bržem protoku robe preko granica“, napomenuo je on.

Sporazum će unaprediti bezbednost u prometu roba strana potpisnica, pojednostaviti i ubrzati carinske procedure, omogućiti korišćenje olakšica u odnosu na carinske kontrole, omogućiti povoljniji tretman u pogledu procene i kontrole rizika.

Mali je naveo i da je u Srbiji već implementiran sistem gde sve granične službe rade 24/7.

„To je samo jedna kockica u ovom ogromnom mozaiku koji treba da sklopimo, kako bismo dodatno ubrzali protok robe. Mi smo već inicirali izgradnju dve dodatne trake na prelazu Tabanovce - Preševo. Taj posao ćemo završiti u narednih šest do devet meseci.

"Zapravo, jedna od njih će se koristiti isključivo kao traka za Otvoreni Balkan“, rekao je on.

Ministar je podsetio da je nedavni skup u Nišu bio produktivan, jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, kao i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Naglasio je da je sada fokus na ukidanju administrativnih taksi i tarifa.

„To je sledeće što treba da uradimo zajedno sa Republikom Albanijom i sa Severnom Makedonijom. Mi ne govorimo o ogromnim sumama novca, već pričamo o smanjenju vremena koje je potrebno, kako bismo dodatno ubrzali prelazak granica“, naveo je on.

Istakao je da je pet potpisanih sporazuma tek početak, i zaključio da je„Otvoreni Balkan važan i u političkom i u ekonomskom smislu za zemlje članice.

Mali je zahvalio liderima tri zemlje, kao i kolegama iz tri vlade, koji su učestvovali u dogovorima u proteklom periodu i podsetio da je nedavni skup u Nišu bio produktivan, jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Izvor: Танјуг

Siniša MaliOtvoreni BalkanTirana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva