:

:

TV Most

Foto: SPC

clock

Septembar 27, 2023   14:59

0

146

Sinod SPC: Cilj onih koji SPC prikazuju kao učesnicu u tragičnim događajima je da crkva sa narodom nestane sa Kosova

U saopštenju Sinoda Srpske pravoslavne crkve, izraženo je najdublje saučešće porodicama postradalih u sukobu u Banjskoj i upozoreno da je cilj onih koji su izazvali sukobe i pokušavaju da u njih upleti SPC , da crkva i njen narod nestanu sa KiM.

,,Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale  24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utehu.

Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i  Albanaca na Kosovu i Metohiji. Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima", navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da je cilj onih koji SPC prikazuju kao učesnicu u tragičnim događajima, da crkva sa narodom nestane sa Kosova.

,,Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije", ističu.

Zbog toga, kako se navodi, podsećaju na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu, kao i na to da je Srpska pravoslavna crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i  narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vernika, i to, kako ističu, ,,isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavetu".

,,Podsećamo i na to da se SPC uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive. Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima", navedeno je u saopštenju. 

SPC je, naglašavaju, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. 

,,U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe", poručuju iz SPC. 

Ističu da su za SPC ,,Kosovo i  Metohija neodvojivi deo države Srbije" i da podržavaju nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja" za sve građane Kosova. 

,,Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu", navodi se u saopštenju.

Izvor: Saopštenje SPC ; foto:SPC

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva