:

:

TV Most

clock

Januar 04, 2020   15:58

0

170

Sinod SPC: Obnoviti dijalog o zakonu, CG da preispita stavove

Sinod Srpske pravoslavne crkve podržao je na današnjoj sednici pravoslavni narod u Crnoj Gori, koji je izrazio nezadovojstvo i uznemirenost zbog Zakona o veroispovesti, i uputio poziv državnim organima Crne Gore da preispitaju stavove u vezi sa verski pravima i slobodama građana.

Sinod je takođe pozvao da se izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe okupljanja pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Takve je poruke Sinod uputio nakon današnje proširene sednice, koja je održana uz prisustvo patrijarha Irineja i arhijereja koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori.

U saopštenju sa te sednice poruka je i da bi se novi zakon mogao nazvati Zakonom protiv Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Sinod je sednicu održao uoči Uskrsa, ali je neposredni povod bio upravo crnogorski zakon, za koji je konstatovano da je već izazvao mnogobrojne negativne posledice u Crnoj Gori i širem regionu, zbog čega je i izraženo puno razumevanje za opravdanu uznemirenost verujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

"Sinod je dao punu podršku mirnom hrišćanskom otporu naroda nepravdi, koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon", navodi se u saopštenju SPC.

Navodi se i da je zakonom omogućeno otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zaveštanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara, "koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti".

Uz ocenu da su dosadašnja okupljanja naroda imala izričito crkveni karakter, Sinod konstatuje i da zakon produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu.

Sinod je zato i na današnjoj sednici apelovao na državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori.

Takođe, u saopštenju iz Kancelarije Svetog Sinoda se poručuje da će SPC i njene eparhije u Crnoj Gori svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju.

Izvor: T a n j u g

Sinod SPCpatrijarh IrinejCrna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva