:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Januar 19, 2022   9:19

0

126

Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, biće danas organizovano širom Republike Srpske, a prethodiće im svete liturgije i litije do reka.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbedili organizatori.

Plivanju za Časni krst prethodiće svete liturgije koje će biti služene u pravoslavnim hramovima, gde će biti osveštana bogojavljenska voda.

U Banjaluci će u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti episkop banjalučki Jefrem, a odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gde će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Vrbas i plivanje za krst.

Pobednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni, prenela je RTRS.

Plivanje za Časni krst biće organizovano i u reci Drini, kod višegradske ćuprije i Prijedoru u Sani, Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na reci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na reci Željeznici kod mosta "Ratko Močević".

Plivaće se i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima.

Izvor: T a n j u g

BogojavljenjeRepublika SrpskalitijeČasni krst
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva