:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2023   15:09

0

201

Škola za decu sa posebnim potrebama "Kosovski božur" otvorila nove prostorije za produženi boravak

Osnovna i srednja škola "Kosovski božur" za decu sa posebnim potrebama otvorila je danas prostorije u Severnoj Mitrovici namenjene za produženi boravak dece u kojoj će mališani imati priliku da se druže, uče i razvijaju svoje motorne sposobnosti uz pomoć tima nastavnika, logopeda i defektologa.

Novootvorene prostorije sadrže logopedski kabinet, kabinet za fizijatriju, sobu sa Montesori igračkama predviđenim za senzorne aktivnosti i za decu u invalidskim kolicima. Sa novim prostorijama su rešeni veliki problemi sa kojima se susreću roditelji i mališani u Severnoj Mitrovici.

Direktorka škole „Kosovski božur“ Marta Popović istakla je da su po preporuci i smernicama Ministarstva prosvete Srbije prve dve nedelje u celoj prosveti tematske, i da se radi na razvijanju empatije, prijateljstva, drugarstva i osećaja jednog za drugog. Ova škola je po tim smernicama organizovala jednu radionicu u novim prostorijama.

„Od prvog septembra krenuli smo da korisitmo prostor koji nam je ustupljen za decu koja će pohađati školu od prvog do četvrtog razreda u prvom ciklusu nastave. Ovde će biti produženi boravak za tu decu, dodatna podrška koju škola „Kosovski Božur“ pruža, odnosno servis za decu koji su u redovnim školama i kojima je potrebna pomoć defektologa. Takođe će ovde biti predškolsko za koje očekujemo saglasnost ministarstva“, rekla je Popović.

Ona je istakla da su u školi bili u deficitu s prostorom i da su im ove nove prostorije dobro došle.

„Ovim prostorom smo olakšali rad, čak i za roditelje, jer imamo 10 roditelja koji kad dovode decu iz Leposavića ovde na tretman, ostaju da ih čekaju i onda je nehumano da ti roditelji budu van zgrade. Sada smo im ovde omogućili prostor i potudili se da od donacije koje smo dobili prostor oplemenimo i prilagodimo našim potrebama. Imali smo poteškoće da sve ove Montesori igračke donesemo, ali uspeli smo da do 1. septembra obezbedimo sve ono što je bilo potrebno i kako smo zamislili. Ponosna sam na to, i što će ovaj prostor dosta pomoći i deci i roditeljima, ali i nastavnicima“, rekla je Popović.

Zahvalila je svima koji su učestvovali i doprineli realizaciji ovog projekta.

„Želim da zahvalim svim onima koji su nam pomogli da ovo ostvarimo. Mislim da mnogi treba da uče baš od ove dece, tu empatiju jedan prema drugom, i moje kolege su ti koji pokazuju kako se prihvata dete sa svim svojim manama i nedostacima i to je naš moto, odnosno da ih prihvatamo takve kakvi su, jer su baš takvi savršeni. Želim da nam ova školska godina svima protekne u miru, i da izbegnemo sve loše strane“, poručila je Popović.

Otac učenika ove škole, Dejan Balović rekao je da je produženi boravak vrlo bitan i koristan i za roditelje i za decu.

"Kada imamo neke obaveze u gradu, ili bilo šta drugo, sada možemo negde da ih ostavimo, jer su oni vezani za nas. Nemoguće je da oni bez nas funkcionišu, neophodni smo im u svakoj sekundi i minuti, jer oni ne pričaju i ne hodaju, moraju da su sa nama. Ova ustanova je opremljena tako što je namenjena za našu decu, da oni mogu da se razvijaju motorički, da imaju svoje učitelje, logopede, defektologe, ali i za nas roditelje, da ih dovedemo i sačekamo, koliko toliko da olakšamo njihov život, da imaju drugare i da se druže da nisu stalno sa roditeljima“, poručio je Balović.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMKosovska MitrovicaŠOSO Kosovski božurproduženi boravak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva