:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2019   13:55

0

237

Skoplje, Gruevski i još četvorica osumnjičeni za terorizam

Makedonsko tužilaštvo potvrdilo je da je bivši premijer Nikola Gruevski osumnjičen za terorizam i ugrožavanje ustanog poretka, pošto je sa još nekolicinom zvaničnika VMRO-DPMNE organizovao upad u Sobranje u kojem je 27. aprila 2017. godine povređeno desetak osoba.

Među osumnjičenima su dvojica bivših ministara, bivši predsednik parlamenta i bivši šef tajne službe. Skoplje dopunjava zahtev za ekstradiciju Gruevskog iz Mađarske.

Bivši premijer Nikola Nikola Gruevski, nekadašnji predsednik Sobranja Trajko Veljanovski, ministri Spiro Ristovski i Mile Janakieski, kao i bivši šef tajne službe Nikola Boškovski su osumnjičeni za "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti".

Šefica tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Vilma Ruskovska navela je da je "N.G. kao predsednik političke stranke putem medija pozvao grašane na protest i u tom cilju u funkciju stavio celu partiju".

Nova optužbe protiv Gruevskog biće uključene u zahtev za ekstradiciju iz Mađarske, gde je pobegao nekoliko dana pre nego što je trebao da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne zbog nepravilnosti tokom kupovine 600.000 vrednog "mercedesa" za potrebe vlade.

Nikola Boškovski se nalazi u Grčkoj, a makedonske vlasti smatraju da bi otopljavanje odnosa dve zemlje posle Prespanskog dogovora, moglo dovesti i do izručenja nekadašnjeg šefa tajne službe.

Bivši predsednik Sobranja Trajko Veljanovski uhapšen je u sredu u Skoplju.

Prethodno, makedonsko pravosuđe osudilo je nekoliko funkcionera VMRO-DPMNE kao direktne učesnike nereda u Sobranju u kojima je, tokom izbora Taljata Džaferija za predsednika parlamenta, povređeno nekoliko osoba, uključujući lidera Alijanse za Albance Zijadina Selju, Zorana Zaeva i Radmilu Šekerinsku.

Izvor: RTS

osumnjičeniterorizamSkopljeGruevski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva