:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2019   19:12

0

45

Skoplje, kraj za sunce Vergine

Makedonska vlada zatražila je od lokalnih samouprava da sklone simbole sunca Vergine sa svih javnih mesta, javljaju makedonski mediji. Sunce Vergine je do 1995. godine bilo deo makedonske zastave.

Sunce Vergine, koje se posle proglašenja nezavisnosti Makedonije, nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mestima u toj državi.

Vlada Severne Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama, uklone sunce Vergine sa javnih mesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i atina.

Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi je imala zvezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se doduše u plavo-beloj kombinaciji nalazi na zastavi Grčke Makedonije. Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen makedonskim suncem.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji. Poslednjih godina, viđan je samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE.

Izvor: PLUSINFO,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva