:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 15, 2019   12:27

0

202

Skot: Iznaći načina da obe strane krenu napred i da pregovaraju

Za kosovski problem mora se postići rešenje, kako bi Srbi i Albanci mogli živeti zajedno, jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ističe i činjenicu da 95 odsto stanovnika Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije.

"Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je iznaći načina da obe strane krenu napred i da pregovaraju", ocenjuje Skot u intervjuu za frankfurtske "Vesti".

Zbog toga će, kaže, Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima, ni Albancima

"Ali, mora se postići neko rešenje kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 posto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice", kaže Skot.

Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje Kosova, rekao je da sumnja da će se to desiti.

"Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa jer je to u interesu obe strane", naglasio je američki diplomata.

On je, na pitanje, pošto se pominje više mogućih scenarija - od razmene teritorija do "zamrznutog konflikta"- šta je najbolja opcija, istakao da bi najbolje bilo da Amerika ne preporučuje dvema stranama šta je najbolje, već da Srbi i Albanci nađu svoje rešenje.

Što se uloge SAD tiče, kaže da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali činjenica je da ni Evropa to ne može da reši.

"Pitanje Kosova mogu da reše samo lideri Kosova i Srbije i jedini način za to je da se vrate u pregovore", podvukao je Skot i dodao da će SAD biti tu da pomognu, sugerišu, ali - ništa drugo.

Izvor: Танјуг

KiMKajl Skotdijalog Beograda i PrištineSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva