:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2019   13:56

0

201

Skot: Malim i srednjim preduzećima u Srbiji nedostaje milijardu evra godišnje

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji nedostaje, kako se procenjuje, oko milijardu evra godišnje, zbog čega je potrebno obezbediti bolje izvore finansiranja, izjavio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kajl Skot.

„To je ogromna propuštena šansa za preduzeća i za Srbiju“, kazao je on na otvaranju prvog „FinTech 4 Business“ foruma koji je posvećen inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finasija u Srbiji.

Skot je podsetio da je makroekonomska stabilnost bila ključ privrednog razvoja Srbije, ali je ocenio da će sada biti potreban širi spektar finansijskih proizvoda da stimuliše dalji privrednu ekspanziju, pogotovo u onim delovima privrede koji se ne pronalaze u postojećoj ponudi finansijskih mogućnosti.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća predstavljaju stub privrede u gotovo svim državama, a u Srbiji više od 99 odsto preduzeća spada u tu kategoriju.

Ukazao je da se 75 odsto preduzetnika u Srbiji oslanja na sopstvenu uštedjevinu kada pokreću sopstveni posao ili traže pozajmice od porodica i prijatelja, zbog toga što nemaju uslove za dobijanje kredita.

Kako je dodao, zbog toga što su prisiljeni da planiraju rast odvajanjem sredstava od zarada, te firme rastu mnogo sporijim tempom.

„Kada bi Srbije rasla onoliko brzo koliko bi trebalo, morala bi da obezbedi bolje izvore finansiranja koji će privredu da vuku napred“, kazao je Skot.

On smatra i da se mora više učiniti na razvijanju novih finansijskih instrumenata koji će zadovoljiti potrebe malih i srednjih preduzeća, ali i onih tek osnovanih firmi.

Skot je ocenio da će uz pomoć platformi koje če biti predstavljene na forumu, srpske firme naći lakše načine da se povežu s potencijalnim investitorima iz celog sveta.

Izvor: Beta

SkotpreduzećaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva