:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 13, 2019   21:26

0

84

Skot: SAD će zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" danas je otvorena izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skot kaže da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Izložba je otvorena uoči obeležavanja 75 godina spasavanja američkih pilota u Pranjanima, a prisustvovali su i članovi porodice američkih pilota koje u spasli srpski saveznici. 

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

"Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja", rekao je Skot, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji. 

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda. 

"I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju", kaže Skot i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije "Halijard" u Pranjanima. 

Naglasio je da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brnulo se o američkim pilotima, biti obeležen godišnjica Misije "Halijard" za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD. 

Na otvaranju izložbe govorio je i upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandar Jerkov, koji je rekao da je Misija "Halijard" veliki događaj u istoriji i ideologiji humanosti. 

Izrazio je zahvalnost ambasadi SAD na pomoći u renoviranju te ustanove. 

Izvor: T a n j u g

SADSrbijaDrugi svetski ratakcija spasavanja američkih pilotaHAlijardPranjaniKajl SkotAleksandar Jerkov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva