:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2022   15:13

0

169

Skraćuje se karantin u kućnim uslovima za bliske kontakte

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" usvojio je izmene mera koje se odnose na skraćenje trajanja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte kovid pozitivnih sa 14 na 10 dana, kao i izmene kriterijuma za izuzeće od mera karantina nakon bliskog kontakta.

Kako se navodi u saopštenju "Batuta", ta odluka je doneta imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i zemljama evropskog regiona, kao i karakteristike delta i omikron varijante virusa SARS-CoV-2.

Naime, usvojeno je da mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid-19 slučajeva sprovodi u trajanju od 10 dana od momenta poslednjeg kontakta.

Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem je nulti dan.

Karantin se može prekinuti nakon sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku.

Uzorak za PCR test se može uzeti najranije šestog dana od početka karantina.

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite - nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Usvojeno je i da su od mere karantina nakon bliskog kontakta sa kovid-19 slučajem izuzete sve osobe koje imaju dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine.

Zatim, od mere karantina su izuzeti oni koji imaju dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa ili testa za detekciju antigena, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Ukoliko je test za detekciju antigena SARS-CoV-2 urađen u laboratoriji u privatnoj svojini, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs uz rezultat testa se mora posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili izveštaj o hospitalizaciji (otpusna lista) u kojima se potvrđuje dijagnoza bolesti kovid-19 u periodu kada je izvršeno testiranje, radi prihvatanja dokaza za potrebe oslobađanja od obaveze karantina/karantina u kućnim uslovima.

Od karantina su izuzeti oni sa pozitivanim rezultatom serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzete od mere karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite.

Navedene mere sastavni su deo Stručno-metodološkog uputstva za sprečavanje unošenja i kontrolu širenja Kovid-19 u Srbiji.

Izvor: T a n j u g

koronavirusBatutkarantin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva