:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 02, 2022   20:40

0

157

Skup o bezbednosti novinara u Vrdniku: Stop nekažnjivosti

Za bezbednost novinara važno je da se prijavi svaki slučaj u kojem su se osetili nebezbedno, ali je pre svega važna međusobna solidarnost, kazao je predsednik IO UNS-a i član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Slobodan Radičević.

Na skupu ,,Stop nekažnjivosti" povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, a u organizaciji Udruženja novinara Srbije, ukazano je na važnost prijavljivanja svake situacije kada se novinari ne osećaju bezbedno. 

Rečeno je da u Srbiji postoji više mehanizama kada je u pitanju zaštita, ali i pravnih rešanja koja Srbiju svrstavaju među zemlje sa najviše pozitivnih pravnih propisa u Evropi koji štite novinare. Problem je činjenica da mi nemamo pravosnažne presude", rekao je Radičević.

Šef misije OEBS, Jan Bratu kazao je da jebroj napada na novinare veoma visok u svim zemljama OEBS-a, te da je  ta organizacija zabrinuta za bezbednost novinara koji rade u Srbiji.Bratu je govorio o napadima i ubistvima novorana u Las Vegasu, na Malti, u Češkoj, Holandiji.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je da je preuzelo slučaj ubijenog Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, što je godinama unazad tražila medijska zajednica. Međunarodna federacija novinara je ove godine, na predlog UNS-a, usvojila rezoluciju kojom se traži efikasna istraga i angažovanje države kako bi se kaznili ubice i nalagodavci ovog zločina.

Ni posle 23 godine nije presuđeno ubicama Slavka Ćuruvije iako je prošlo devet godina od podizanja optužnice. 

Okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović su i dalje nerazjašnjene, a 23 godine nema pomaka ni u istrazi ubistva 16 medijskih radnika RTS-a tokom NATO bombardovanja.

Više od dve decenije niko nije odgovarao za ubistva i kidnapovanja 19 novinara i medijskih radnika Srba, Albanaca i Nemaca na Kosovu na šta su ukazali članovi Udruženja novinara KiM na skupu u Vrdniku.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva