:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2015   11:15

0

177

Skup posvećen Ljubomiru Nenadoviću

Saviću je krajem prošle godine u Valjevu svečano uručena novoustanovljena nagrada "Ljubomir P. Nenadović“ za knjigu "Dolina srpskih kraljeva“ koja je proglašena za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2014. godini.

Ime Ljubomira Nenadovića nose danas Matična biblioteka u Valjevu i nekoliko škola i ulica širom Srbije.

Ovaj pesnik i putopisac rođen je septembra 1826. godine u Brankovini kod Valjeva. Bio je sin čuvenog vojvode iz Prvog srpskog ustanka prote Mateje i unuk oborkneza Alekse Nenadovića, kojeg su dahije pogubile u seči srpskih knezova početkom 1804. godine.

Ljubomir Nenadović je studirao filozofiju i književnost u Pragu, Berlinu, Hajdelbergu, Ženevi i Parizu. Bio je profesor Liceja u Beogradu, sekretar Srpskog poslanstva u Carigradu i načelnik Ministarstva prosvete.

U listu "Šumadinka“, čiji je bio pokretač i urednik a koji je s prekidima izlazio do 1857. (često bio i zabranjivan), objavljivao je putopise.

O čestim susretima sa književnikom Petrom Petrovićem Njegošem, duhovnim i svetovnim vladarom Crne Gore, tokom putovanja u Italiju 1851. godine, napisao je knjigu putopisa "Pisma iz Italije“.

Pisao je poeziju i pripoveteke, prevodio je sa francuskog jezika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva