:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2021   8:04

0

24

Skupština Cetinja o prenosu svojine manastira na CPC

Skupština Cetinja danas treba da raspravlja o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu. Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa.

Iz cetinjskog DPS-a su poručili da će se truditi da zaštite interes građana. Odbornici SDP-a i SD-a najavili su da će podržati inicijativu, dok će odbornici GP URA i Demokrate svoj stav saopštiti tokom zasedanja koje počinje u 10 sati, prenosi RTCG.

Cetinjska skupština je ranije donela zaključak kojim je od policije i vlade tražena zabrana ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: "Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", pisao je ranije Cetinjski list (RTV Cetinje).

U obrazloženju zahteva, u koji je Radio Cetinje imao uvid, navedeno je da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravljanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.

Potpisnici peticije ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, "da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice".

Izvor: Танјуг

Crna GoraCetinjeprenos vlasništvaSPCCPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?