:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2021   8:04

0

177

Skupština Cetinja o prenosu svojine manastira na CPC

Skupština Cetinja danas treba da raspravlja o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu. Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa.

Iz cetinjskog DPS-a su poručili da će se truditi da zaštite interes građana. Odbornici SDP-a i SD-a najavili su da će podržati inicijativu, dok će odbornici GP URA i Demokrate svoj stav saopštiti tokom zasedanja koje počinje u 10 sati, prenosi RTCG.

Cetinjska skupština je ranije donela zaključak kojim je od policije i vlade tražena zabrana ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: "Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", pisao je ranije Cetinjski list (RTV Cetinje).

U obrazloženju zahteva, u koji je Radio Cetinje imao uvid, navedeno je da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravljanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.

Potpisnici peticije ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, "da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice".

Izvor: Танјуг

Crna GoraCetinjeprenos vlasništvaSPCCPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva