:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2022   19:36

0

135

Skupština Crne Gore drugi put usvojila izmene Zakona o predsedniku, suzavac na protestu ispred parlamenta

Skupština Crne Gore usvojila je po drugi put izmene i dopune Zakona o predsedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik. Zakon je prethodni put usvojen 2. novembra, a predsednik Crne Gore Milo Đukanović zakon je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini. Ispred zgrade parlamenta protest građana koji se protive izmenama zakona. Učesnici protesta probili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac.

Za usvajanje izmena Zakona o predsedniku glasao je 41 poslanik, dok poslanici DPS-a, SDP-a i SD-a nisu prisustvovali glasanju.

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović predložio je da se donese odluka, zbog hitnosti, da zakon bude objavljen u Službenom listu najkasnije dan nakon isteka roka do kada je predsednik države dužan da potpiše zakon, prenosi RTCG.

Za sprovođenje ove odluke je ovlašćena predsednica parlamenta Danijela Đurović. Za razloge hitnosti i dostavljanje Službenom listu, glasala je većina od 41 poslanika.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je 7. novembra Skupštini Zakon o predsedniku na ponovno odlučivanje, ocenjujući da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podele vlasti i urušio državnopravni poredak.

Izmene Zakona o predsedniku usvojila je skupštinska većina prvi put 2. novembra.

Da bi zakon stupio na snagu neophodno je nakon usvajanja u Skupštini da ga proglasi predsednik države svojim potpisom.

Izmene zakona su predviđale da parlamentarna većina preuzme nadležnosti predsednika Crne Gore u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove Vlade.

Ispred Skupštine Crne Gore okupili su se građani koji se protive promenama Zakona o predsedniku. Učesnici protesta probili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac, javlja RTCG.

Protest ispred parlamenta u Podgorici, policija bacila suzavac

Okupljeni tvrde da je cilj izmena zakona urušavanje ustavnog poretka i poručili su da to neće dozvoliti.

Izglasavanje zakona okupljeni su ispratili zvižducima, a nakon toga su ka zgradi parlamenta, koju obezbjeđuju jake policijske snage, poletjele kamenice i flaše, javlja RTCG.

Kamenicom je razbijeno staklo na ulaznim vratima Skupštine.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraparlamentZakon o predsednikuprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva