:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2020   14:33

0

174

Skupština dobila Kodeks ponašanja poslanika

Skupština Srbije usvojila je danas Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Za Kodeks ponašanja narodnih poslanika je glasalo 188 poslanika, protiv su bila dva poslanika, a jedan poslanik nije glasao.

U Kodeksu, između ostalog, stoji da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne podstiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu u kojoj se održava sednica simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke stranke.

U tom dokumentu je, takođe, precizirano da narodnom poslaniku nije dozvoljeno da javnu imovinu i službene prostorije koristi u privatne svrhe.

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imuntetska pitanja i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je juče da će Kodeks ponašanja poslanika biti “ugaoni kamen” na kojem će počivati srpska parlamentarna demokratija.

Martinović je, obrazlažući Predlog kodeksa u Skupštini Srbije, rekao da će Kodeks doprineti da parlament postane mesto dijaloga u kome će sedeti poslanici sa različitim političkim ubeđenjima koji neće jedni drugima biti neprijatelji, koji će biti dostupni medijima i građanima i koji će raditi isključivo u javnom interesu.

Potpredsednik Narodne skupštine i poslanik SNS Vladimir Orlić podneo je osam amandmana na Kodeks ponašanja poslanika koje je predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović prihvatio.

Usvojenim amandmanima Kodeks se u potpunosti usklađuje sa preporukama GRECO, a njima se uvodi Komisija za etiku, institut poverljivog savetovanja, uvode se obuke i precizna podela nadležnosti, uz jasnu ulogu Agencije za sprečavanje korupcije i obezbeđenu usklađenost sa Zakonom o sprečavanju korupcije.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeKodeks ponašanja narodnih poslanika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva