:

:

TV Most

Foto: Anadolu agencija

clock

Avgust 22, 2019   9:00

0

273

Skupština Kosova danas bi trebalo da bude raspuštena

Plenarna sednica kosovskog parlamenta na kojoj će poslanici glasati o raspuštanju šestog saziva Skupštine Kosova najavljena je za danas. Administraciji kosovske skupštine podneta su 93 poslanička potpisa za sazivanje današnje sednice.

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 80. Ako se izglasa raspuštanje ovog saziva kosovskog parlamenta, automatski će početi da teče rok od deset dana u kojem kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove izbore.

Vanredni parlamentarni izbori biće zakazani ne ranije od mesec dana i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine Kosova.

Predizbornu koaliciju na Kosovu već su ozvaničili Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska partija na čijem čelu je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti. Njih dvojica su poručili da su otvoreni za širenje koalicije.

O koaliciji razgovaraju i predstavnici još dve kosovske partije, Poret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, koji ne mogu da se dogovore o premijerskoj funkciji.

I jedna i druga stranka vide svoje predsednike u premijerskoj fotelji nakon izbora, pa postaje sve više moguće da će Demokratski savez Kosova u izbornu trku ući samostalno.

Kosovska skupština broji ukupno 120 poslaničkih mesta a od tog broja 20 je zagarantovano manjinskim zajednicama, deset Srbima.

Izvor: Kosovo Onlajn

Kosovska skupštinasednicaraspuštanje parlamenta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva