:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 19, 2019   10:51

0

122

Skupština nastavila raspravu o Zakonu o "švajcarcima"

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu u načelu o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Sednici predsedava predsednica parlamenta Maja Gojković, a u raspravi učestvuje i ministar finansija Siniša Mali.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak, po hitnom postupku, u skupštinsku proceduru, a juče je ministar Mali predstavio zakon, nakon čega je usledila rasprava.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Ministar finansija je u četvrtak rekao da će leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije biti rešen taj problem 15.785 građana.

Predlog zakon je, kako je rekao, kompromis i najbolje rešenje za sve tri strane, udruženja građana, banaka i države.

Mali je kazao da će izdvajanja države u svrhu primene ovog zakona iznositi do 11,7 milijardi dinara, u slučaju da svi korisnici prihvate ponuđeno rešenje.

"Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema", naglasio je Mali.

Na dnevnom redu četvrte sednice je više predloga zakona: Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Češke o regulisanju duga Srbije prema Češkoj, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj i institucije "Proparco" u Srbiji koji je podnela Vlada.

Narodni poslanici nastaviće da razmatraju i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist "Sosijat Ženeral Banke Srbije a.d. Beograd", "Komercijalne banke a.d. Beograd" i "Vojvođanske banke a.d. Novi Sad" po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad, po osnovu Ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Srbijom kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva "Saut Strim Serbia AG" iz Švajcarske.

Takođe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima, Predlog zakona o izmeni Zakona o upravljanju aerodromima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o žičarama za transport lica, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koje je podnela Vlada.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva o međunarodnom drumskom saobraćaju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva