:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2019   16:56

0

112

Skupština nastavlja raspravu o završnim računima

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o završnim računima za period od 2002. do 2018. godine koji pokazuju kako su se trošila sredstva budžetskih korisnika i kako se upravljalo javnim finansijama.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je, obrazlažući predloge zakona o završnim računima, da Srbija ulazi u period održivosti javnih finansija.

On je naveo da je rasprava o završnim računima obaveza vlade i da se sada konačno posle 17 godina započinje period potpune transparentnosti.

Prema Đorđevićevim rečima, period od 2002. do 2018. godine obeležen je velikim fluktuacijama na polju finansija.

Ukazao je da se od 2017. godine ostvaruje višak u državnoj kasi, i to 35,5 milijardi dinara te godine, dok je suficit u budžetu 2018. godine bio 32,9 milijardi dinara.

Istakao je i da je pozitivan saldo u kasi rezultat domaćinskog upravljanja javnim finansijama.

Poslanici su pozitivno ocenili što posle 17 godina može da se vidi kako su se trošila sredstva građana.

 Bez diskriminacije domaćih i stranih investitora

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas tokom rasprave o završnim računima budžeta da Srbija nikada nije pravila diskriminaciju između domaćih i stranih investitora.

"Svi koji žele da investiraju imaju iste uslove i iste mogućnosti da apliciraju za subvencije, a novac se ne dobija unapred, nego po projektu", rekao je Đorđević u Skupštini Srbije.

On je naveo da su strane direktne investicije 2012. godine bila na nivou od 752 miliona evra, a da su 2018. bile 3,1 milijardu evra. Kako je dodao, samo u prvih devet meseci ove godine, strane direktne investicije su bile 2,7 milijarde evra.

Đorđević je rekao da se može steći utisak kada se pogledaju završni računi od 2005. do 2008. godine da je u tom periodu bilo dobro (zabeležen je suficit u budžetu), međutim, podsetio je da je tada sprovedeno 26 privatizacija, uglavnom neuspešnih, te da je tadašnja vlast uzimala kredite koji se sada vraćaju.

"Od 2004. do 2008. godine imali smo zaduživanje sa rokom dospeća od deset godina, sa kamatnom stopom od sedam do 10 odsto. Mi danas plaćamo ono što se neko zaduživao tada. Da je to makar bilo na realnim osnovama, nego se novac koristio za likvidnost javnih preduzeća i isplatu penzija", rekao je Đorđević.

On je dodao da su neki od tih kredita vraćeni i pre vremena da se ne bi plaćala velika kamata.

"Neke loše odluke po državu Srbiju došle su na naplatu ove godine", rekao je Đorđević.

Đorđević je naveo i da je kreditni rejting Srbije od 2004. godine do 2017. godine bio BB -, a od 2017. godine BB, da bi tek 2019. godine kreditni rejting došao na nivo BB +

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva