:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2020   15:47

0

165

Skupština o predlogu zakona o nestalim bebama

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece.

Poslanici vladajuće većine ocenili su da je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, dobar i da ne sprečava bilo čiju odgovornost, dok poslanici opozicije apeluju da se zakon povuče iz procedure.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije apleovala je na Vladu Srbije da povuče zakon iz procedure, a na poslanike da ne glasaju za njega, jer, kako kaže, zakon nije dobro napisan i njegove manjkavosti mogu može da naprave još veće probleme.

"Apelujem na sve poslanike da ovo pitanje stavimo iznad stranačkih politika ocenimo i da apelujemo na Savet Evrope, koji pritiska Srbiju da usvoji zakon, i objasnimo da ćemo primenom stvoriti veće probleme", rekla je Macura.

Istakla je da je u potpunosti izostala javna rasprava za predloženo rešenje, navodeći da relevatna udruženja, kao ni narodni poslanici nisu bili uključeni u pisanje zakona.

Macura smatra da zakon ne treba da bude prihvaćen i podseća da bi predsednik Republike mogao da vrati zakon u skupštinsku procedutu, ukoliko ga parlament ipak usvoji.

Radikali očekivali "temeljniji zakon"

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj očekivao je "temeljniji zakon", navodeći da u predloženom ne vidi suštinska rešenja što, po njemu, govori da se država nije dovoljno ozbiljno posvetila problemu.

Šešelj smatra da se zakon donosi samo zbog preporuka Saveta Evrope i presude Evropskog suda za ljudska prava.

"Postavljala su se razna pitanja, ali je najprisutnije bilo pominjanje 10.000 evra kao naknadu štete roditeljima koji u postupku ne dokažu da je dete ukradeno. U zakonu se ne navodi da je iznos fiksni, što znači da neko može dobiti 3.000 evra neko 5.000 evra. To znači da će država reći da je dete nekom ''manje ukradeno", naveo je Šešelj.

Ocenjuje da može doći i do zloupotrebe, jer se neko može i pretvarati da je roditelj ukradenog deteta.

"Na neki način se legalizuje otimanje dece. Država ne nudi rešenje, ne nudi pravdu nego nudi novac, što nije normalno. Mi smo prihvatili da je Evropski sud doneo rešenje da naknada bude 10.000 evra, a Srbija je samo prihvatila bez razmišljanja", rekao je Šešelj.

Stefanović: Niko se ne može naterati da dobrovoljno pristupi DNK registru

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je obrazlagao zakon u skupštini, osvrnuo se na zahteve da se formira DNK registar, ukazujući da se niko ne može naterati da dobrovoljno pristupi DNK registru.

"Možete sudskom odlukom u pojedinačnom slučaju nekome tražiti DNK, ali mimo toga vi ne možete nekog naterati da dobrovoljno pristupi DNK registru", istakao je Stefanović.

Podrška zakonu stigla je od Saveza vojvođanskih Mađara, a Elvira Kovač je ukazala da roditelji nestale dece decenijama čekaju na taj zakon.

Napomenula je da su poslanici SVM učestvovali u radu Radne grupe koja je nekada postojala.

"Kada pričamo o udruženjima kod njih postoji neka konfuzija o tome šta je zapravo moguće. Misle da bi ovaj zakon i njegovo usvajanje ukinuo krivičnu odgovornost u vezi krađe beba. Mi ćemo podržati ovaj zakon zato što su činjenice drugačije", rekla je Kovačeva.

Navela je da nijedna istraga neće biti obustavljena i da su to krivična dela koja nisu zastarela.

"Usvajanjem tzv. zakona o nestalim bebama Srbija će ispuniti svoju obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je usvajanjem presude naložio državi da uspostavi mehanizam za utvrđivanje istine i obeštećenja za roditelje koji veruju da su njihove bebe nestale", rekla je Kovačeva.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da zakon ne treba da spreči bilo čiju odgovornost.

"Ovo nije zataškavanje mogućih slučajeva. Ovo je reakcija države da se na jedini odgovarajuću i primereni način kroz sudski postupak razreši dilema o postojanju sumnje o statusu novorođene bebe za koje se sumnja da su nestale", rekao je Komlenski.

Naglasio je da je samo pokretanje postupka vrlo jednostavno i da ne iziskuje nikakve troškove.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeZakon o nestalim bebama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva