:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2020   13:04

0

56

Skupština o sporazumu sa Evroazijskom unijom

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o više ekonomskih sporazuma, uključujući i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije.

Siniša Mali poslanicima je predstavio i nekoliko sporazuma, kojima je predviđeno podsticanje rasta preduzetništva, unapređenje poslovanja domaćih preduzeća, posebno izvoza, kao i izgradnja toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Mali je Skuptšti Srbije rekao da Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i  Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih država članica predviđa pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi, za oko 99 odsto robe iz Carinske tarife, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar ističe da je na privrednicima da ovakve pogodnosti iskoriste.

"Ovim sporazumom se ne ugrožava naš evropski put, jer Evropska unija ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU reč o sedam odsto", naveo je Mali.

Ministar je naglasio da treba da imamo u vidu da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusiju.

"Potvrđivanjem ovog sporazuma zadržaćemo preferencijalni status koji imamo na teritoriji Ruske Federacije, ali i otvoriti tržište od 180 miliona ljudi. Naravno, što su naši privredni subjekti sposobniji, oni će imati veću korist od toga, a cilj nam je upravo da više izvoze, da što više rade sa ovim zemljama kako bi broj zaposlenih i nove investicije povećali u narednom periodu", naveo je Mali.

Ministar je poslanicima predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju dodatnog protokola šest o trgovini uslugama sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA).

"Cilj protokola šest je da se, kroz dalju liberalizaciju tržišta usluga, obim razmene poveća i da najveću korist od toga ima Republika Srbija. Oko milijardu evra je ukupna razmena usluga, od čega je suficit naše zemlje 270 miliona evra. Dakle, svi sporazumi i svi zakoni koji su danas pred vama, utiču na poboljšanje ekonomskog ambijenta, a to znači  ubrzanje našeg rasta, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda građana Srbije", naglasio je Mali.

Mali je objasnio da je cilj da svi naši građani lakše komuniciraju, da se lakše povezuju, putuju, lakše pronalaze posao i da kupuju proizvode iz neposrednog okruženja bez nepotrebnih nameta.

Prema rečima Malog, potvrđivanjem Sporazuma između Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja nastavlja sprovođenje inicijative predsednika Aleksandra Vučića (mini Šengen) koja se odnosi na veću privrednu i ekonomsku saradnju između zemalja na Zapadnom Balkanu.

Mali je ocenio da bi potvrđivanje Sporazuma trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje, koje je brže i efikasnije od klasičnog.

"Međusobno priznavanje takođe znači da će građani i privredni subjekti iz jedne zemlje moći da koriste onlajn usluge druge zemlje, odnosno moći će da se identifikuju putem svojih šema elektronske identifikacije koji su podjednako prihvaćeni u obe zemlje", istakao je ministar.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva