:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2023   23:17

0

120

Skupština Republike Srpske sutra o Predlogu rezolucije o zaštiti Srba na KiM

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra Predlog rezolucije o zaštiti Srba na KiM i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Rezolucijom, čiji je predlagač predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić,  pozdravlja se pravo Srbije da brani srpski narod na KiM, ukoliko se Albanci sa KiM i njhove vlasti odluče za upotrebu nasilja. 

Rezolucijom se poziva i međunarodna zajednica da procesuira odgovorne za nasilje na severu KiM. 

"To traje jako dugo, a niko nije procesuiran. Ono što je nama najvažnije je da mi pokrenemo procese procesuiranja onih koji to rade na Kosovu i Metohiji", rekao je Stevandić.

Predlogom rezolucije pozivaju se diplomate Evropske unije i SAD da izvrše pritisak na Albance sa KiM da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Jednako je važno da naš akt stigne i u Evropsku komisiju i u parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope i u Ujedinjene nacije, da se da sinergijska podrška dokumentima koje će usvajati i Republika Srbija kao i o budućim pregovorima o statusu srpskih opština na Kosovu i Metohiji i zaštiti njihovih dobara, imovine i života", naglasio je Stevandić.

Iako za usvajanje akta postoji parlamentarna većina, dokument će biti dopunjen, ističe predsednik Srpske Milorad Dodik. 

Rezolucija je, kako kaže, otvorena za sugestije opozicije, medija i drugih.

"Poslušaćemo sve ono što mislimo da je moguće da Republika Srpska u pogledu svojih ocena tog stanja i svojih obaveza u pogledu pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji, da to ugradimo u taj dokument. Otvoreni smo za sve", poručio je Dodik.

Na predlog Dodika, među 19 tačaka, pred poslanicima će se naći i Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandara.

Sednici Narodne skupštine Republike Srpske, tokom razmatranja Predloga o rezoluciji, prisustvovaće kao gost i predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM, MIlorad Arlov.

Izvor: T a n j u g, TV Most; Foto: Narodna skupština Republike Srpske

KiMRepublika SrpskaRezolucija o pomoći Srbima na KiMDodikStevandićArlov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva