:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2021   17:48

0

52

Skupština RS usvojila zaključak da se odluka o zabrani negiranja genocida ne primenjuje

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak, prenosi "RTRS".

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sednici parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Usvojen je zaključak usaglašen u ponedeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon te sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka neće moći primenjivati.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović, prenosi RTRS.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u Republici Srpskoj.

Institucije Republike Srpske, takođe, neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Izmenama Krivičnog zakonika Srpske, prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbola Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim, prenosi RTRS.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Izvor: RTRS,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?