:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2021   17:48

0

103

Skupština RS usvojila zaključak da se odluka o zabrani negiranja genocida ne primenjuje

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak, prenosi "RTRS".

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sednici parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Usvojen je zaključak usaglašen u ponedeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon te sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka neće moći primenjivati.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović, prenosi RTRS.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u Republici Srpskoj.

Institucije Republike Srpske, takođe, neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Izmenama Krivičnog zakonika Srpske, prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbola Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim, prenosi RTRS.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Izvor: RTRS,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva