:

:

TV Most

clock

April 19, 2019   13:18

0

160

Skupština završila načelnu raspravu o Zakonu o švajcarcima

Poslanici u Skupštini završili su danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a ministar finansija Siniša Mali je poručio da taj zakon pokazuje da država želi da pomogne građanima kojima je pomoć najpotrebnija.

Sednica će biti nastavljena u utorak, u 10 sati, na kojoj će biti nastavljena rasprava o predlogu tog zakona, kao i ostalih zakona na dnevnom redu, u pojedinostima i o amandmanima.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak, po hitnom postupku, u skupštinsku proceduru, a juče je ministar finansija u parlamentu predstavio zakon nakon čega je počela rasprava.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakonom se posle više od jedne decenije rešava problem za 15.785 zaduženih građana.

Kako je naveo, na mapu koju je pokazao Skot reagovali su odmah učenici, uzvikujući „Kosovo je Srbija", na šta je ambasador, dodaje Ševarlić, samo promenio slajd i nastavio sa svojim predavanjem.

Mali je na kraju današnje načelne rasprave istakao da država sada ima mogućnost da pomogne građanima zaduženim u švajcarcima i da isto tako želi da pomogne i drugim građanima, koji su u teškoj situaciji.

"Želimo da pomognemo svima koji je pomoć potrebna. Ne zadužujemo se niti nekom smanjujemo prava", naglasio je Mali i istakao da je to suština Zakon o "švajcarcima", ali i politika aktuelne vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Tako se isto svakodnevno borimo za otvaranje novih fabrika i svakog kilometra autoputa.

"Hvala na konstruktivnom dijalog, radujem se danu za glasanje", dodao je Mali.

Mali: Leks specijalis konačno rešenje za većinu zaduženih 

Mali je tokom u skupštinske rasprave izjavio da Zakon o "švajcarcima" predstavlja pravdu i konačno rešenje za većinu građana zaduženih u toj valuti, ukoliko prihvate da problem žele da reše na ponuđeni način.

"Država je morala da reaguje. Možemo pričati o praksi banaka, da li je ona bila etička ili ne, ali je očigledno da su želele da maksimalizuju profit. Građani možda nisu pročitali te ugovore kako treba, ali lako je biti general posle bitke", rekao je Mali.

Kako je rekao, država je morala da reaguje i naterala je i banke i građane da sednu za sto i nađu rešenje.

"Možda ono nije idealno, ali je rešenje, i svaki građanin koji to ne prihvati, može da potraži pravdu na sudu, to je fer. Ovo je bila hrabra i teška odluka, ceo zakon je kompromisno rešenje. Posle 12 i više godina koliko ti krediti postoje, ne možete apsolutnu pravdu da napravite za sve, ali za većinu tih građana ovaj zakon predstavlja  konačno rešenje ukoliko žele rešenje", naglasio je Mali. 

Na dnevnom redu četvrte sednice je više predloga zakona: Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Češke o regulisanju duga Srbije prema Češkoj, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Rondex Finance Inc. o regulisanju neizmirenog duga Srbije prema Rondex Finance Inc. iz perioda klirinškog načina plaćanja, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji koji je podnela Vlada.

Narodni poslanici nastaviće da razmatraju i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd, Komercijalne banke a.d. Beograd i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad, po osnovu Ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Srbijom kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream Serbia AG, Zug, Švajcarska.

Takođe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima, Predlog zakona o izmeni Zakona o upravljanju aerodromima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o žičarama za transport lica, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koje je podnela Vlada.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva o međunarodnom drumskom saobraćaju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ševarlić: Skot prikazao učenicima u Apatinu mapu Srbije bez Kosova i Metohije

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić skrenuo je danas pažnju novinarima da je američki ambasador Kajl Skot nedavno u apatinskoj OŠ "Žarko Zrenjanin" održao predavanje i tom prilikom tri puta pokazao mapu Srbije bez Kosova i Metohije.

Ševarlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije postavio pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, kao i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da li je to što je uradio američki ambasador zloupotreba dece u političke svrhe.

„Drugo pitanje je šta bi se desilo da je srpski ambasador u SAD održao predavanje tamo i prikazao mapu Amerike bez (Novog) Meksika, koji neće postati deo 'velike Albanije', ali može postati deo 'velikog Meksika'. Do kada će Srbija dozvoljavati da je omalovažava u sred Srbije ambasador", istakao je Ševarlić.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeLeks specijalisšvajcarski franak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva