:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 14, 2019   18:52

0

224

Skupština završila rad, sutra nastavak rasprave

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a raspravu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmenama i dopunama o krivičnom postupku, ali i o drugim predlozima, nastaviće sutra.

U popodnevnom delu rasprave, šef poslaničke grupe SPS Neđo Jovanović kazao je da će poslanici te stranke u danu za glasanje podržati set zakona iz pravosuđa, za koje je kazao da doprinose pravnoj izvesnosti da će svaki počinilac krivičnog dela biti kažnjen.

Istakao je da SPS nema dileme oko opravdanosti uvođenja doživotne kazne, kao i nemogućnosti uslovnog otpusta za najteža krivična dela sa smrtnih ishodom deteta, trudnica i nemoćnih.

Jovanović tvrdi da nemogućnost uslovnog otpusta za ta dela nije neustavna odredba i da doživotnom kaznom humanost nije izostala, jer, kaže, onaj koji je izašao posle 40 godina zatvora sa 70, 80 godina života, nije spreman da se uključi u društvo.

Narodni poslanik Muamer Zukorlić naveo je da se civilizovanost jednog društva meri time kako se ono obračunava sa nasiljem i nasilnicima ili kako nasilje stavlja pod kontrolu.

Napominje da su sankcije jedan od načina suzbijanja krivičnih dela i zasigurno je da imaju efekte i kada su u pitanju najteža krivičnih dela, pa je potrebno da ima i najteža kazna.

"U tom pogledu treba podržati uvođenje doživotnog zatvora", kazao je Zukorlić, koji smatra da samo sankcije neće dati potpune rezultate i da je zato od izuzetne važnosti nasilje staviti na agendu na svim mogućim nivoima.

"Važan je ceo ambijent u društvu i kako se tretiraju nasilnici i krivična dela. Ukoliko i dalje budemo imali na medijima predstavljanja zločinaca bojim se da nam nikakve reforme krivičnih zakona neće dati rezultate", kazao je Zukorlić.

Smatra da je zato loše za društvo u Srbiji "negiranje ratnih zločina i ratnog zločina genocida".

Poslanica SRS Vjerica Radeta navela je da kada je u pitanju predlog zakona o sprečavanju korupcije nema suštinskih izmena, osim naziva i ističe da suštinska borba protiv korupcije ne postoji.

Predlog Krivičnog zakonika, kaže Radeta, medijski je zloupotrebljavan, a Ministarstvo pravde je izmene stihijski predlagalo, jer, navodi, od kada je trenutna vlast taj zakon je menjan 11 puta.

"To znači da ovo nije dobar osnovni zakon i treba da se donese kodifikovani krivični zakon", rekla je Radeta.

Kada je u pitanju uvođenje doživotne kazne, poslanica radikala napominje da niko normalan ne bi pomislio da ljudi koji su počinili najteže zločine ne zaslužuju najgore moguće kazne.

Navodi da nije dobro što za nekoliko najtežih krivičnih dela nema mogućnosti uslovnog otpusta i to ne zbog počinioca tih dela, već jer im se, kaže, oduzima nada, pa mogu da razmišljaju da ih ništa ne sprečava da u zatvoru čine krivična dela, poput ubistava stražara, jer će u svakom slučaju život provesti u zatvoru.

Gojković pozvala poslanike na sednicu zbog Tijaninog zakona 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je danas sve narodne poslanike da učestvuju u radu sednice na kojoj se raspravlja o "Tijaninom zakonu" kojim se uvodi doživotna kazna u Srbiji za ubice i silovatelje dece.

Gojkovićeva je pozvala poslanike da diskusijama i amandmanima  doprinesu kvalitetu tog zakona i da iduće sedmice glasaju za njega, kao i da prilikom glasanja zaborave na političke razlike.

Ona je objasnila da je reč o setu zakona koji se odnose na krivično zakonodavstvo, pre svega radi se o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao I o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku.

Podsetila je da se ta dva predloga odnose na materiju koja obuhvata "Tijanin zakon", a koji je u skupštinu došao zahvaljujući saradnji s građanima Srbije i Fondacijom "Tijana Jurić", koju vodi otac te ubijene devojčice Igor Jurić.

Maja Gojković je istakla da se prvi put uvodi doživotna kazna zatvora za krivična dela koja obuhvataju obljubu nad decom, maloletnim licima, trudnicama i nemoćnim licima i imaju za posledicu smrtni ishod.

"Doživotna kazna zamenjuje kaznu zatvora od 30 i 40 godina, što je bila najteža sankcija u našem pravnom sistemu. Danas ćemo raspravljati o sadržaju zakona i ubeđena sam da ćemo ga iduće sedmice zajedničkim trudom usvojiti", navela je predsednica skupštine.

Ona je zahvalila Igoru Juriću i građanima koji su pokrenuli inicijativu.

Gojkovićeva je istakla da su na dnevnom redu i važni predlozi o potvrđivanju ugovora o zajmovima koji su nedavno potpisani prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministara Pekingu, a odnose se na modernizaciju dela pruge Beograd - Budimpešta, ali i izgradnju dela autoputa Preljina - Požega.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeTijanin zakon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva