:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2019   21:06

0

194

Skupština završila raspravu o Državnoj revizorskoj instituciji

Skupština Srbije završila je večeras raspravu o izveštaju o radu Državne revizorske institucije za 2018.godinu, a sutra će razmatrati izveštaj o radu Fiskalnog saveta.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Srbije Duško Pejović rekao je tokom rasprave da je u 2018. godini ta institucija utvrdila više grešaka i nepravilnosti u poslovanju budžetskih korisnika čija vrednost iznosi 217 milijardi dinara.

On je naveo da DRI sačinio 436 revizorskih izveštaja, od čega 141 finansijski izveštaj, a da su greške u finansijskom izveštavanju iznosile 195 mililjardi dinara, što je 90 odsto svih grešaka.

Deset odsto su, kaže, nepravilnosti koje se odnose na postupke obračuna plata, zarada, javnih nabavki, isplata bez pravnog osnova…

Pejović napominje da se najveće nepravilnosti odnose na to da su zaključeni ugovori i izvršene isplate, a da nisu sprovedeni postupci javnih nabavki ili da javne nabavke nisu bile ni planirane.

On je potvrdio da je Uprava za javni dug pravilno izvršila svoju aktivnost i ukazao da se javni dug u BDP-u i dalje smanjuje, ali je i dalje iznad 45 odsto kao zakonskog limita.

Pejović je kazao i da DRI nije nadležan da daje nalog za vraćanje para, da nisu inspekcija i da ne mogu da nalože vraćanje već da samo mogu da ocene nepravilnosti.

Polemike je tokom rasprave bilo i o trošenju sredstava u opozicionim opštinama.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeDržavna revizorska institucija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva