:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2019   17:53

0

197

Skupštinski Odbor za finansije usvojio predlog rebalansa budžeta za 2019.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije usvojio je predlog rebalansa budžeta u načelu za 2019. godinu, koji između ostalog predviđa povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto.

Rebalansom budžeta je predviđeno da se do kraja godine potroši višak sredstava koji je tokom 2019. godine ostvaren u budžetu od 50 milijardi dinara.

Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu naći će se pred poslanicima već sutra.

Državni sekretar u Minisitarstvu finansija Aleksandara Tanasković rekla je da je su revidirani planirani prihodi i primanja budžeta Srbije u 2019.

"Oni su revidirani naviše za 3,7 odsto ili za 46,4 milijarde dinara u odnosu na prihode predviđene zakonom o budžetu za 2019. godinu. Revidirana projekcija prihoda u 2019. sačinjena je na osnovu markoekonomskih kretanja kao i na osnovu ostvarenja u periodu januar - avgust", rekla je Tanasković.

Istakla je da su konstatovani pozitivni trendovi u naplati javnih pruhoda, kako na nivou budžeta opšte države i na nivou republičkog života.

"U strukturi ukupnih prihoda poreski prihodi iznose 1.092, 8 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi iznose 185 milijardi dinara ili 14,3 odsto ukupnih prihoda budžeta Srbije, dok ostalo čine donacije od 14,8 milijardi dinara ili ili 1,1 odsto ukupnih prihoda".

Kako je rekla, u odnosu na budžet za 2019. proeski prihodi su već 32,9 milijardi dinara ili 3,1 odsto, a neporeski prihodi su viši za 12,7 milijardi ili za 7,3 odsto.

Takođe, PDV je povećan za 6,1 milijardu dinara u odnosu na iznos predviđen budžetom za 2019. godinu.

Odgovorno vođenje fiskalne politike u prethodnom periodu rezultiralo je stvaranjem fiskalnog prostora koji je upotrebljen za povećanje plata, finansiranje infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kao obezbeđenje nedostajućih sredstava po određenim kategorijama rashoda, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2019. godinu koji će se naći pred poslanicima.

Ovim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda i izdataka za koje je ocenjeno da se do kraja godine neće izvršiti u planiranom iznosu, kao i obezbeđenje dodatnih sredstava za rashode za zaposlene zbog uvećanja osnovice, počev od plate za novembar, izdatke za izgradnju putne infrastrukture, isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i druge rashode.

Takođe, i za izdatke za koje je procenjeno da je potrebno obezbediti dodatna sredstva za normalno funkcionisanje korisnika budžeta.

Više novca za konverziju kredita u švajcarskim francima

Najznačajnije promene sprovedene su kod je reč o sudovima i tužilaštvima jer je za njih opredeljeno više novca za redovan rad.

Povećan je i deo sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Takođe, povećan je iznos sredstava za rashode po osnovu otplata kamata.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture i to za realizaciju projekta izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac - Ljig, za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate - Preljina i autoputa Beograd - Sarajevo.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos para koje će moći da daju za naučno-istraživačke delatnosti, dok su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđena dodatna sredstva za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Na sednici Odbora za finansije Fiskalni saveta je predstavio ocenu rebalansa budžeta za 2019. godinu.

Usvojeno je i više predloga pratećih zakona: o budžetskom sistemu, porezu na dodatu vrednost, kontroli državne pomoći, zatim o računovodstvu, reviziji,osiguranju depozita, otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, alternativnim investicionim fondovima i data je saglasnost na predlog izmena Finansijskog plana.

Izvor: Танјуг

Odbor za finansijerebalans budžeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva