:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2023   22:01

0

155

Slavica Radovanović: Zemljotresi u Rumuniji koje oseća i Srbija dokaz pojačane seizmičke aktivnosti

Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji, ali i potresi u Rumuniji koji su se osetili i u Srbiji, uznemirili su građane. Seizmolog Slavica Radovanović rekla je za RTS da bi Srbiju mogao da pogodi potres do magnitude 6 jedinica Rihterove skale. Taj zemljotres bi bio jači od kraljevačkog, ali slabiji od turskog, istakla je Radovanovićeva.

Seizmolog Slavica Radovanović rekla je za RTS da su zemljotresi koji su se dogodili u Rumuniji, a osetili se i u Srbiji, bili u jednom prostoru gde je poslednji zemljotres takve jačine bio još 1940. godine i gde je postojala dugotrajna akumulacija seizmičke energije, imajući u vidu da se pre toga zemljotres dogodio nekoliko vekova ranije.

"Kada se dogodio turski zemljotres bio je neophodan samo mali dotok seizmičke energije da bi se to žarište pokrenulo. Da nije bilo turskog zemljotresa, rumunski bi se dogodio možda samo godinu ili dve kasnije, ali bi se sigurno dogodio", navela je Slavica Radovanović u emisiji Takovska 10.

Dodala je da se može reći da je turski zemljotres, kao jedan izuzetno snažan, sa snažnom magnitudom koja je za kontinentalne zemljotrese pri samom vrhu, pošto se smatra da oni mogu biti do osam jedinica Rihterove skale kada su na kontinentima, ubrzao zemljotrese u Rumuniji, ali i isprovocirao zemljotres koji se istog dana dogodio kod Petrinje u Hrvatskoj.

"Ovaj zemljotres, zajedno sa zemljotresima koji su se dogodili na prostoru istočnog Mediterana. Poslednji kojih se sećamo su dva zemljotresa u Albaniji i Hrvatskoj, a pre toga čitava serija zemljotresa u jednom desetleću u Italiji, oni svi zajedno govore o tome da je čitav prostor Istočnog Mediterana ušao u jedno vreme pojačane seizmičke aktivnosti i da će se zemljotresi maksimalnih magnituda dešavati u različitim epicentralnim zonama na ovom prostoru", navela je Radovanovićeva.

"Pojačana seizmička aktivnost će trajati nekoliko godina" 

Istakla je da će pojačana seizmička aktivnost trajati nekoliko godina.

"Seizmolozi nikada ne govore, za nas meseci ne predstavljaju neku vremensku osnovu. Mi uvek govorimo o nekoliko godina, a najčešće kažemo u narednih desetak godina mogući su takvi događaji, jer ipak se svi ti pritisci kroz Zemlju prenose mnogo sporije nego što su naši strahovi", navela je Slavica Radovanović.

Na pitanje koliko jak zemljotres može da se očekuje u Srbiji, Slavica Radovanović je objasnila da bi Srbiju mogao da pogodi potres magnitude najviše 6 jedinica Rihterove skale.

"Odmah da kažem da je takvo pomeranje 100 puta manje nego pri turskom. Tako da se razumemo, to bi u odnosu na turski bio slab zemljotres, u odnosu na ono što mi želimo, bio bi jak i bio bi jači od kraljevačkog zemljotresa. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do 7 jedinica Rihterove skale, ali su ti potresi vezani za neke pogranične prostore Srbije i Makedonije i mogli bi imati uticaja na južne delove naše Republike", rekla je Slavica Radovanović.

Objasnila je da je razlika između jedinica Rihterove skale logaritamska i da je zemljotres magnitude 7 deset puta jači od potresa magnitude 6 jedinica.

"Slike iz Turske kod nas ne mogu nikada da se ponove" 

Slavica Radovanović je napomenula da slike iz Turske kod nas ne mogu nikada da se ponove.

"Može da se dogodi da jedan objekat bude, kao što smo imali u Kraljevu, potpuno porušen. Tokom mioničkog zemljotresa mi nismo imali nijedan objekat koji je bio gomila cigala. Nijedan. Tokom kopaoničkog, isto tako nijedan. Bilo je takvih, u crnogorskom zemljotresu, a ne kod nas. Naši zemljotresi magnitude najveće koja bi kod nas mogla da se dogodi bi na našim najlošijim objektima, koji su zidani samo od cigle u vreme kada nisu postojali propisi koji bi obezbedili bolju gradnju, samo jedan deo tih objekata, deset posto tih objekata u neposrednoj epicentralnoj oblasti bi imalo teška oštećenja. U njima više ne bi moglo da se živi, noseći zidovi bi bili ispucali, verovatno se ne bi zarušili skroz, ali bi u njima život nemoguć", navela je Radovanovićeva.

Poručila je da iz okruženja prete druge opasnosti za visoke objekte u Srbiji.

"To su zemljotresi Vranče, koji bi, iako smo mi 450 kilometara daleko od te Vranče, mi bismo u visokim objektima, kojih ima sve više u našim gradovima, naročito u Beogradu, imali vrlo veliku trešnju. Pomeranja bi bila velika, ali se nadamo da su svi ti objekti zidani u skladu sa propisima, te tako ne bi ni tu imali takve štete", rekla je Slavica Radovanović.

Izvor: T a n j u g

zemljotresSrbijaRumunijaTurskaSlavica Radovanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva