:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2015   15:02

0

196

Slavni gosti i dalje stižu na Kustendorf

Mnogi su ga tada poredili s Emirom Kusturicom, a upravo ga je on dočekao danas na Kustendorfu.

Gobadi je široj filmskoj publici postao poznat ne samo po svojim filmovima već i političkom angažmanu u tim ostvarenjima, a film koji se pojavio u Kanu snimljen je za svega 17 dana, bez dozvole i prethodne pripreme. Mnoge scene snimljene su iz brze vožnje motorom kako ih policija ne bi sprečila, ali je ekipa je dva puta hapšena tokom rada.

Prema navodima Gobadija, uspeli su da podmite policajce DVD-jevima njegovih ranijih filmova, a taj kanski film predstavio je živu teheransku muzičku scenu, u kojoj egzistira vise od dve hiljade bendova, počev od rokera, preko repera do hevi metalaca i koji sviraju i stvaraju na krovovima zgrada, svojeručno napravljenim skloništima ili prostorijama sa zvučnom izolacijom, kako bi izbegli vlasti.

Gobadi, koji je kurdskog porekla, osvojio je nekoliko nagrada na evropskim i azijskim festivalima, a za film “A Time for Drunken Horses" dobio je još 2000. Zlatnu palmu za najboljeg debitanta u Kanu.

Ekipi gostiju Kustendorfa danas se priključio i Bertran Tavernije, koji spada u onu kategoriju reditelja koji možda nauspešnije spajaju i mešaju razliičite stilove, naizgled nespojive, ali Francuska ga je nagradila najvišim priznanjima.

Za film "Life and Nothing But" iz 1990. nagrađen je BAFTA nagradom za najbolji film izvan engleskog govornog područja kao i sa četiri Ceyar nagrade.

"Zlatnog medveda" osvojio je 1995. za film "L'appat" a četiri godine kasnije film "It all Starts Today" nagrađen je "Počasnim priznanjem" takođe na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Film "The Princeš of Montpensier" našao se u takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala 2010. godine.

Njegovi filmovi pokrivaju neobično širok spektar tema i stilova, u rasponu od teških drama socijalnog realizma i ratnih filmova do nežnih komedija-drama i raskošnih filmova epoha.

Konačno, večeras će se ekipi Kustendorfa priključiti i oskarovac (za film “Gravitacija”) Alfonso Kuaron, koji je planetarnu slavu dostigao filmom “Hari Poter i zatvorenik iz Askabana”, koliko zbog priče koja je prethodno osvojila milione čitalaca, koliko zbog vizuelnih efekata koje je Kuaron upotrebio da nam dočara deo života malog carobnjaka.

Ovaj meksicki reditelj, scenarista, producent i montažer, živi u Londonu, a njegova američka karijera počela je tako što je producirao “Malu sirenu”, da bi zatim usledili drugi filmovi i različiti žanrovi, do "Gravitacije" i Oskara 2013.

Danas su posetioci Kustendorfa već odgledali “Rubljova”, čuveno ostvarenje Andreja Tarkovskog iz 1966. a u popodnevnom program su “Otvoreni kavez”, nemački film najnovije produkcije, a zatim i omnibus “Razgovori s pobogovima”, koji su potpisali Mira Nair, Emir Kusturica, Hideo Nikata, Bahman Gobadi, Giljermo Ariag i drugi.

Filmsku radionicu za mlade umetnike vodiće nakon projekcije Kusturica, Bahman i reditelj Vorvik Torton, koji je takođe danas stigao u Mećavnik.

Večerašnji program takmičarskih filmova studenata koji su ranije posećivali filmske radionice na Kustendorfu ima četiri naslova, autori su iz SAD, Austrije, Mađarske I Francuske, a treći dan festival završava se nakon ponoći koncertom Alene Baeve.

Inače, zanimljiv je sinoć bio razgovor koji je s novinarima imao direktor Kanskog festivala Tijeri Fremo, a na različite teme, pa je, između ostalog govorio o tome kako godišnje pogleda više od 800 filmova koji konkurišu za Zlatnu palmu, da je neretko u prilici da odbije i velike reditelje i producente, zbog kvaliteta, odnosno sopstvenog uverenja o umetničkoj vrednosti, ali da odluku o nagradama ipak na kraju donosi žiri.

Postoje dve srećne prilike, rekao je odgovarajući na jedno od pitanja novinara, a to su: kad veliki reditelj pošalje veliki film, druga je još srećnija - kad neko nepoznato rediteljsko ime pošalje fantastičan film, ali je, dodao je, mnogo teška situacija kad poznati reditelj pošalje osrednji film, koji ne zaslužuje da bude na Kanskom festivalu.

“Moj posao nije da ocenim da li je neki film dobar ili nije, nego da ocenim da li mu je mesto u glavnom program Kanskog festival”, zaključio je Fremo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva