:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 26, 2015   12:05

0

225

Sloboda i narodni prosperitet povezani sa znanjem

Govoreći o Svetom Savi, Tasovac je rekao da nikada pre i nikada posle među Srbima kult slobode nije bio oličen u ličnosti koja ne samo da nije bila ratnik nego nikada nije uzela mač u ruke.

"I možda je to najveće postignuće velikog Savinog putešestvija - i onog zemnog i onog nebeskog: kult slobode personifikovao je nosilac znanja i narodne prosvete", rekao je ministar u svojoj besedi.

Možda je vreme da se posle veka u kome nas je izginulo više nego u svim prethodnim zajedno, duboko zamislimo nad tom jednostavnom činjenicom, poručio je Tasovac.

On je rekao da od Svetog Save, preko Dositeja i Vuka imamo prosvetitelje koji su dosegli veoma daleke geografske tačke, a onda su se vraćali u Srbiju i delili znanje koje su skupljali.

"U proteklim decenijama je puno ljudi odlazilo sa ovih prostora i ono što želim iskreno da verujem je da će se oni vratiti u Srbiju i da će sve ono što su uspeli da vide, nauče i osete podeliti", naveo je on.

Od toga ćemo svi biti bogatiji, a oni će biti srećniji, dodao je ministar.

Goste i učesnike Svetosavske akdemije pod nazivom "Put ka svetlosti" pozdravili su vladika niški Jovan i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Besedu na akademiji koja je posvećena Mihajlu Pupinu i Korneliju Stankoviću održao je kademik Dimitrije Stefanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva