:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2022   12:16

0

163

Slobodan Bošković: Kultura je karika koja nas spaja

Centar za kulturu „Kolašin“ i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“ organizuju nagradni konkurs za pesnike iz regiona. To je dobra prilika da se što više pesnika sa Kosova i Metohije starosti do 37 godina, prijave i takmiče za najbolju pesmu  u društvu književnih i poetskih stvaralaca iz čitavog regiona.

Član Udruženja književnika Crne Gore i Republike Srpske Slobodan Bošković iz Banja Luke rekao je da je prostor Kosova i Metohije večna veza srpskog naroda i da postoji želja da se kosovskometohijski pesnici prijave u što većem broju. Bošković je inače rodom iz crnogorskog Kolašina, živi u Banja Luci, bavio se mnogim stvarima u životu u okviru svoje struke elektroinženjerstva, ali mu je najveća ljubav poezija i književnost uopšte, ili kako on preciznije kaže gostujući u Jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica „po vokaciji je nekakav pjesnik“.

„U mom rodnom Kolašinu su došli na ideju da vrate zaboravljene pesnike i krenuli su vrlo uspešno sa penikom Milom Boškovićem, koji je preminuo mlad u 36.godini a u Crnoj Gori su ga nazivali crnogoskim Miljkovićem. On je pisao poeziju ali i prozu a njegova dela su među 20 najboljih u Crnoj Gori. Zanimljivo je da je sudeći po starim fotografijama bio blizak sa Lazarom Vučkovićem.

„Dakle Dom kulture i biblioteka u Kolašinu odlučili su da konkurs za najbolju pesmu nosi njegovo ime. Konkurs je zamišljen tako da kandidati učestvuju sa jednom pesmom po sopstvenom izboru koju treba da pošalju anonimno. O pobedniku odlučuje žiri koji se nalazi u Podgorici i nema pristup šifri. Održava se treću godinu za redom i dostigao je nivo regionalnog. Bilo je i ranijih godina sjajnih pesnika sa Kosova i Metohije, koji su bili u užem izboru za nagradu. Do sada su nagrade dobijali uglavnom pesnici sa prostora Srbije, Hrvatske i BiH“. Nagrade su novčane u iznosu od 100 do 400 evra. Prijava je sasvim jednostavna i vrši se u elektronskoj formi. Na sajtu možete pronaći mejl adresu za učešće na konkursu, pesnik šalje jednu pesmu po izboru, a na drugu mejl adresu, prateći uputstva na sajtu šalju jedinstvenu šifru i na taj način žiri ima uvid u pesme koje su pesnici poslali“, rekao je Bošković.

Inače naš sagovornik nam je rekao da je emotivno vezan za prostor Kosova i Metohije, da mu je omiljeni pisac Grigorije Božović, da veza iskonska postoji uvek među Srbima ma gde se nalazili a da je književnost, bilo da je poezija ili priza karika koja ih spaja.

Bošković je izdao brojna dela i dobitnik je mnogih nagrada još iz vremena bivše Jugoslavije, a među poslednjima, godišnju nagradu grada Banje Luke 2016. i nagradu za „ Pesmu nad pesmama“ 2020 godine.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Grad Banja Luka

KiMnagrada Milo BoškovićSlobodan Boškovićnagradni konkurs
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva