:

:

TV Most

clock

Januar 01, 2019   11:01

0

236

Slovačka predsedava OEBS-u

Slovačka je na godinu dana preuzela od Italije predsedavanje OEBS-u. Slovačko predsedavanje ima za cilj da bude ambiciozno u promovisanju dijaloga, poverenja i stabilnosti u oblasti OEBS i u podršci dobrog funkcionisanja organizacije, rekao je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

 

Prema njegovim rečima izazovi i složenosti su veoma rašireni.

"Svako dalje pogoršanje u bezbednosti i životu ljudi u našim društvima je neopravdano", rekao je Lajčak nakon preuzimanja dužnosti predsedavajućeg ove regionalne organizacije za bezbednost.

Kako je rekao slovačko prdsedavanje organizacijom fokusiraće se na tri oblasti u ovoj godini - sprečavanje, posredovanje i ublažavanje sukoba uz fokusiranje na ljude na koje utiče, ali i na "obezbeđivanje sigurnije budućnosti i promovisanje efikasnog multilateralizma".

"Slovačka će kao prioritet postaviti napore da se spreči izbijanje novih sukoba, dok i dalje jedan od prioriteta ostaje ublažavanje humanitarnih posledica. Trenutna kriza u i oko Ukrajine je jedan od najkritičnijih problema za našu zajedničku bezbednost", ocenio je Lajčak.

Što se tiče drugog prioriteta Slovačke, Lajčak je naglasio da "brze tehnološke promene, digitalizacija i inovacije nude ogromne mogućnosti", ali da mogu predstavljati i izazove.

"Moramo da pojačamo naše napore da se angažujemo sa mladima - jačanje tolerancije i nediskriminacije. Da koristimo OEBS-ov alat za sprečavanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu, promovišemo održivi razvoj i upravljanje poboljšanom povezanošću i sajber bezbednošću", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, radiće se i na promovisanju značajnog i otvorenog dijaloga među državama.

"Slovačka će se posvetiti tome da OEBS približi ljudima za koje radi.

Imamo za cilj da unapredimo bezbednost i sigurnost ljudi", zaključio je Lajčak.

Kako je ranije najavljeno Lajčak će predstaviti prioritete slovačkog predsedavanja na sednici stalnog saveta OEBS-a 10. januara u Beču.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

oebsslovačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva