:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2019   15:52

0

162

Slovenija optužuje Hrvatsku za incident u Piranskom zalivu, šalju notu

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar najavio je da će Slovenija uputiti Hrvatskoj oštru diplomatsku notu zbog nedeljnog incidenta u Piranskom zalivu, kad je brod hrvatske policije povredilo graničnu liniju na moru i uplovilo u slovenačke vode.

"To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti protestnom notom", rekao je Cerar novinarima.

Tim postupkom je, kako je rekao, Hrvatska je nepotrebno zaoštrila situaciju i narušila dobrosusedske odnose.

Time je bilo prekršeno evropsko i međunarodno pravo i šengenska granica, što je čudno s obzirom na nedavnu izraženu spremnosti Hrvatske za ulazak u Šengensku zonu, rekao je Cerar i ocenio da je postupak Hrvatske loš primer državama zapadnog Balkana na putu u EU.

Slovenačka policija saopštila je da je u nedelju veći hrvatski policijski brod uplovio "2,5 kilometara duboko u slovenačko more" u zalivu, ali i "1,3 kilometra" preko linije sredine u Savudrijskoj uvali, da se na hrvatsku stranu vratio nakon upozorenja slovenačke policije.

Pri tome komandant hrvatskog policijskog broda navodno se izvinio zbog prelaska linije razgraničenja, pravdajući se kvarom navigacionog uređaja.

Cerar je rekao da je taj izgovor za Sloveniju sasvim neprihvatljiv.

"Prihvatiti taj izgovor bilo bi uvreda inteligencije i sposobnosti hrvatskih policijskih vlasti koje dobro znaju što rade", dodao je Cerar. 

Izvor: FoNet

Piranski zalivSlovenijaHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva