:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2019   18:09

0

262

Slovenija protiv ulaska Hrvatske u Šengen

Poslanici Evropskog parlamenta iz Slovenije pozvali su danas vođstvo evropskih institucija da odluku o tome da li Hrvatska ispunjava tehničke uslove za ulazak u Šengenski prostor donese nova Evropska komisija, Ursule von der Lejen, a ne Komisija Žana-Kloda Junkera, kojoj ističe mandat.

U pismu, koje su uputili Junkeru i njegovoj naslednici Ursuli von der Lejen, predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i njegovom nasledniku Šarlu Mišelu, i svom premijeru Marjanu Šarcu, slovenački poslanici navode da je pitanje da li Hrvatska ispunjava tehničke uslove za ulazak u Šengen i da o davanju zelenog svetla ne bi trebalo da odlučuje sadašnja Junkerova Komisija koja je tu temu na odlučivanje stavila pred kraj mandata.

Zajedničko pismo protiv odluke o ispunjavanju tehničkih uslova za Šengen za Hrvatsku potpisalo je šest od devet slovenačkih poslanika, ali među njima ne oni iz Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

U pismu oni navode da bi odluka da Hrvatska ispunjava tehničke uslove za Šengen "imala dugoročne i strateške posledice za Evropu", da je za njih "sasvim nerazumljivo i teško prihvatljivo" da tu odluku donese Junkerova Komisija, kojoj ističe mandat.

"Po našem mišljenju postoje vrlo ozbiljne rezerve o tehničkoj i pravnoj osposobljenosti Hrvatske za sprovođenje i zaštitu Šengenskog prostora, ali i njene usklađenosti s pravnim standardima EU, posebno u pogledu poštovanja i provođenja međunarodnih sporazuma i presuda", navode slovenački evroposlanici.

Ulazak Hrvatske u Šengenski prostor u našem je zajedničkom interesu, ali u isto vreme ulazak Hrvatske u Šengen ne sme predstavljati bezbednosno ugrožavanje EU", smatraju oni, prenosi index.hr.

Izvor: Танјуг

EUHrvatskaSlovenijaŠengen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva