:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2020   18:43

0

229

Slovenija ublažila mere karantina za treće zemlje

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije unelo je nove izuzetke u uredbu koja se, u uslovima pandemije korona virusa, odnosi na putnike koji dolaze iz trećih zemalja.

U saradnji sa nacionalnim institutom za javno zdravlje i resorom zdravstva, ministarstvo je zaključilo da u nekim trećim zemljama u regionu sada vlada povoljna epidemiološka situacija, pa je uredba izmenjena u petak.

Po novim propisima, slovenački državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravištem u Sloveniji više neće morati u dvonedeljni karantin, a još jedan izuzetak su oni koji u tu zemlju dođu zbog sahrane rođaka ili zbog medicinskih ispitivanja ili procedura.

Među izuzecima su takođe putnici u jednodnevnom tranzitu, oni koji prevoze robu u Sloveniju ili iz nje, prevoznici robe u tranzitu, zaposleni u međunarodnom transportu, kao i diplomatsko osoblje i pripadnici civilne zaštite.

Kako navodi agencija STA, na primer, državljani Slovenije koji se vraćaju iz višednevne poslovne posete Srbiji neće morati u karantin, kao ni strani državljani koji iz poslovnih razloga dolaze u Sloveniju iz zemalja Evropske unije ili zemalja zone Šengena, ali će oni, ako žele da ostanu više dana, ipak morati da pruže dokaz da su bili negativni na testiranju na korona virus i da prijave adresu na kojoj će boraviti dok su u Sloveniji.

Državljani trećih zemalja koji žele da posete Sloveniju u poslovne svrhe neće biti smeštenu u karantin ako pokažu izjavu ministarstva prirede da bi karantin izazvao veliku društvenu ili ekonomsku štetu.

Prvi avion koji je na aerodrom Ljubljana sleteo u petak, posle dva i po meseca ozbiljnih restrikcija u aviosaobraćaju, bio je avion "Er Srbije", a u skladu sa prethodnom odredbom, polovina od 24 putnika upućena je u karantin.

Izvor: Танјуг

Slovenijakoronavirusublažavanje mera
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva