:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2022   17:51

0

115

Službe i dronovi čuvaju mernu stanicu na gasovodu u Velikoj Plani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se jedino plaši da ne dođe do neke sabotaže na Balkanskom ili Turskom toku kojim dobijamo ruski gas i da zato naše službe čuvaju glavnu kompresorsku stanicu na gasovodu kod Velike Plane, kao i ostale njegove važne tačke.

"Nadam se samo da nam se ne desi neka velika sabotaža na Balkanskom toku, kao što se desila eksplozija na Severnom toku", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska radova na izgradnji gradskog stadiona u Leskovcu.

Istakao je da ne možemo da imamo dovoljno struje ako nam neko prekine dotok gasa.

"Imamo TE-TO Novi Sad koja moze da proizede do pet gigavat sati, isto i TE-TO Pančevo, nešto manje termoelektrana-toplana u Zrenjaninu, što je taman ona nedostajuća struja koju bismo uvozili tokom zimskih meseci, a koju preko gasa možemo da napravimo", naveo je Vučić.

Istakao je da ako nam neko na silu prekine gasa da smo onda u ogromnom problemu, jer Beograd samo zimi troši između tri i 3,2 miliona kubika gasa dnevno, dok je celokupnio uvoz između šest i sedam milion kubnih metara.

Pola potroši samo Beograd na grejanje, dodao je on.

"Spremili smo rezerve i trenutno imamo oko između 670 i 680 miliona kubnih metara gasa. Spremili smo se da izdržimo udar i da se neka ne znam kakva havarija dogodi možemo da izdržimo dva meseca, ali više je nemoguće", rekao je Vučić.

Naglasio je da je država pomogla lokalne saomouprave sa mazutom i da se nabavlja dodatni dizel i mazut za vojsku.

"Dodatnih 30.000 tona mazuta za TENT u Obrenovcu, dakle sve nabavljamo, i sve smo platili, jer najskuplje je ako dođe do ispadanja sistema", rekao je Vučić.

Uradili smo sve što smo mogli i što se tiče hrane i energenata, naglasio je Vučić.

Podsetio je da je Balknaski tok na teritoriji Srbije dug 403 km i da je ključna tačka kod Velike Plane, gde se nalazi glavna kompresorska stanica.

"Tu imamo najsavremenije obezbeđenje i čuvaju tu kompresorsku stanicu i služba i nadgledamo i dronovima. Tu nema prelaska. To je srce našeg sistema, kao i Pančevo i Gospođinci, ali i merne stanice Paraćin i Vrška Čuka. To je pet ključnih tačaka, ali ova u Velikoj Plani je najvažnija", rekao je Vučić.

Podsetio je da je Vladimir Putin ranije govorio da je bilo pokušaja diverzije i sabotaže na Turskom toku.

Izvor: T a n j u g; Foto: printskrin

Vučićgasovoddronovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva