:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Februar 04, 2022   8:08

0

117

Smajlovićeva: Zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Moskve ili Pekinga Srbiji komplikuje stvari

Kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović rekla je za RTS da kako su se dramatično pokvarili odnosi između Vašingtona i Moskve tako su se dramatično popravili između Moskve i Pekinga. Svako zaoštravanje odnosa između SAD i Rusije ili Kine Srbiji komplikuje stvari, ocenila je Smajlovićeva.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti Narodnoj Republici Kini i tom prilikom sastaće se sa predsednikom Si Đinpingom, a prisustvovaće i ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara. 

Tim povodom Ljiljana Smajlović rekla je gostujući u Jutarnjem programu da se Srbija ne pridružuje nikakvom bojkotu Kine, pa se ne pridružuje ni bojkotu Zimskih olimpijskih igara.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na bojkot ZOI, a pored SAD, njemu su se pridružili Velika Britanija, Australija, Kanada, Japan, Holandija, Danska. Ove zemlje neće slati diplomatske zvaničnike na Igre, a kao razlog se navodi nastavak "genocida" i druga kršenja ljudskih prava. 

Smajlovićeva je navela da je Kina sada mnogo moćnija država.

"Amerikanci su u velikom propagandnom ratu sa Rusijom. Ruski predsednik Vladimir Putin stiže u Peking. Kako su se dramatično pokvarili odnosi između Vašingtona i Moskve tako su se dramatično popravili između Moskve i Pekinga", istakla je Kolumnistkinja "Nedeljnika".

Podsetila je da kada su zbog Krima uvedene sankcija Moskvi, tada je Peking dosta pomogao i stao uz Rusiju.

Napomenula je da je Kina najveći kupac ruske nafte i gasa. Međutim, Kina nikada nije priznala Krim jer se to ne uklapa u njenu spoljnu politiku i oni nikada ne bi podržali upad Rusije u Ukrainu.

"Svako zaoštravanje odnosa između Vašinktona i Moskve ili Pekinga nama komplikuje stvari", ocenila je Smajlovićeva. 

Kako je istakla, Rusi misle da imaju prednost u nekom delu naoružanja nad SAD, što očigledno Amerikanci znaju kada kažu da neće ulaziti u rat zbog Ukraine, ali ističu da će "ekonomski uništiti Rusiju".

Smajlovićeva je napomenula da Putin navodi da neće da trpi NATO na svojim granicama, ali ne vidi dovoljno argumenata da će Rusija napasti Ukrajinu.

Kaže da je Bela kuća optužila Rusiju da sprema lažni masakr i da je spremila film o tome, kako bi iskoristila to kao povod za napad na Ukrajinu.

"Vašikton je izašao sa krupnim optužbama o podmuklosti Rusije. Deo komičnog je što su Amerikanci često izmišljali lažna oružja za masovno uništenje kao povod za napad na druge", rekla je Smajlovićeva.

Zaključila je da će ove Američke optužbe na račun Rusije Bajden iskoristiti ako ne bude invazije na Ukrajinu da kaže kako je uspeo da razotkrije ruski plan.

Izvor: RTS

Ljiljana SmajlovićSADRusijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva