:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Oktobar 18, 2019   8:11

0

140

Smaka: Ne verujem da će Ustavni sud staviti na dnevni red pitanje Srpske liste

Kosovski eksperti za ustavno pravo smatraju da je teško postići da se Srpska lista proglasi neustavnom, jer je to - kako ocenjuju - ne samo pravno, već i političko pitanje, preneo je Ljajmi.

Iako su generalno lokalni i međunarodni posmatrači pozdravili kosovske vanredne izbore održane  6. oktobra, Ljajmi navodi da je bilo i neregularnosti koje bi „mogle da dovedu u pitanje“ pravni status Srpske liste. Kako navodi prištinski portal „u opštinama sa srpskom većinom posmatrači Evropske unije su ocenili da je izborni proces bio ugrožen, jer su Srbi bili izloženi zastrašivanju i pretnjama da glasaju za Srpsku listu“.

Uz to, kao razlog za proglašenje Srpske liste neustavno, prema pisanju prištinskih medija, moglo bi da se navede i „prekidanje procesa verifikacije glasačkih listića iz Srbije zbog alergijske reakcije“ osoblja koje je bilo u kontaktu sa kovertama.

Kosovski ekspert za ustavno pravo Mazljum Baraljiu rekao je da je to veoma delikatno pitanje.

„Srpska lista je jednostavno podružnica Beograda na Kosovu. Srpska lista je formirana međunarodnim sporazumom koji su kosovski predstavnici zaključili sa Beogradom u Briselu”, rekao je Baraljiu i dodao da „Srpska lista svakodnevno deluje protivustavno i protivpravno”.

Ipak, Baraljiu je rekao da ne očekuje da Ustavni sud proglasi Srpsku listu neustavnom.

Ekspert za ustavna pitanja Riza Smaka rekao je da bi moglo da se desi da se Srpska lista, sa pravnog stanovišta, proglasi neustavnom, ali da postoji problem u političkom smislu zbog međunarodne zajednice.

„Nesumnjivo je da je lista neustavna, jer otvoreno deluje protiv Republike Kosovo, protiv kosovskih institucija, kao politička filijala države. U pravnom smislu postoji potreba da se proglasi neustavnom, međutim kada se uzme u obzir da je i međunarodna zajednica zainteresovana da napravi neku vrstu amortizacije, ja ne verujem da će ovo pitanje biti na dnevnom redu Ustavnog suda“, rekao je Smaka.

Izvor: Kosovo online/Lajmi

KiMSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva