:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 15, 2022   9:41

0

60

Smanjenje potrošnje i obnovljivi izvori energije deo nove energetske politike

Projekti i mere za povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi u cilju smanjenja potrošnje na nacionalnom nivou i niže emisije štetnih gasova, izjavio je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

Lakićević je gostujući na televiziji Hepi rekao da će subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela doprineti smanjenju potrošnje energije i omogućiti svakom domaćinstvu u Srbiji da učestvuje u ovim projektima u narednih pet godina.

To će, kako je naveo, uticati i na smanjenje potrošnje i na veće učešće obnovljivih izvora energije u našem energetskom sektoru.

„Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je nov zakonodavni okvir. Osim Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, tu je prvi put i Zakon o korišćenju OIE i to je osnova za novu energetsku politiku naše zemlje koja se bazira na obezbeđivanju dugoročne energetske stabilnosti, jačanju elektroenergetskog sistema i smanjenju emisije štetnih gasova", rekao je on.

Prema njegovim rečima, učešćem u projektima koji su započeti svi građani će dobiti priliku da direktno utiču na smanjenje potrošnje i na očuvanje životne sredine.

"Predviđeno je da u narednih nekoliko godina bude uloženo između 600 i 700 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti, to su potpuno opravdane i isplative investicije, to je kao da gradimo još jedan energetski kapacitet“, rekao je Lakićević.

On je podsetio da oba projekta subvencioniše država, odnosno Ministarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama sa polovinom potrebnih sredstava, dok drugu polovinu plaćaju građani.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva