:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 12, 2015   12:05

0

153

Smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi

Predlog polaznih osnova za zakon o racionalizaciji je jednoglasno usvojen i taj zakon će imati ograničeno trajanje - do 1. januara 2018, a predviđene su dve faze, a to su racionalizacija broja zaposlenih i dalja optimizacija javne uprave (dubinska reorganizacija), u cilju poboljšanja efikasnosti i efektivnosti javne uprave.

Treća sednica Saveta za reformu javne uprave je održana u Vladi Srbije, a prisustvovali su i ministri pravde Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, prosvete Srđan Verbić, sporta Vanja Udovičić i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i državni sekretari raznih ministarstava i ostali članovi Saveta.

Udovički je naglasila da je suštinski problem u javnoj upravi neadekvatna struktura zaposlenih, kao i da je racionalizacija samo početak ozbiljnih i konstruktivnih promena koje će biti sprovedene u periodu 2015-2017. godina.

Ona je, takođe, predstavila projekat podrške optimizaciji javne uprave koji treba da doprinese, pre svega, unapređenju organizacionih i funkcionalnih struktura unutar javne uprave.

ÄŒlanovi Saveta su se usaglasili da je reforma javne uprave koncipirana na zdravim osnovama i da za nju postoji apsolutni konsenzus članova, ali da je, takođe, neophodno uspostaviti jasnu terminologiju pojmova vezanih za reformu javne uprave.

Na sednici, koja je trajala puna tri sata, razmatrana su dokumenta od značaja za sprovođenje narednih faza reforme javne uprave i to: Akcioni plan za sprovođenje strategije za reformu javne uprave, projekat podrške optimizaciji koji finansira EU, a sprovodi Svetska banka u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, saopštilo je to ministarstvo.

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva